Különösen Boldog Csirkék: Magyar Termék Díjat nyert a Her-Csi-Hús
2012. szeptember 11., 14:21
Magyar Termék Díjat nyert az idén a Her-Csi-Hús Kft. Boldog Csirke (BOCSI) elnevezésű friss előhűtött terméke. Oláh István, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a díj a hazai vásárlókban az eddigieknél is jobban tudatosíthatja, hogy a cég elkötelezett az innováció iránt és magas minőségű magyar termékeket állít elő.
A Magyar Termék Díj az európai regionális tanúsító védjegyek sorába tartozik, és azok a vállalkozások nyerhetik el, amelyek tevékenységük során kiemelt fontosságot tulajdonítanak a jó minőségű termékek előállításának. Az idén az elismerést - más termékek mellett - a Her-Csi-Hús Kft. BOCSI elnevezésű friss előhűtött csirkéje is megkapta.
A Her-Csi-Hús Kft a díj kapcsán pozitív visszajelzést és forgalomnövekedést vár a piactól - nyilatkozta Oláh István. Hozzátette: az elismerés - amelyet független szakemberek ítéltek oda - egyértelműen kifejezi, hogy a vállalat elkötelezett az innováció és a minőség iránt. A díj a vásárlókban is jobban tudatosítja, hogy a cég magas minőségű magyar termékeket állít elő és hoz forgalomba.
A társaság a Boldog Csirke elnevezésű állatjóléti programot 2008-ban kezdte kidolgozni, mert úgy vélte, hogy a hazai brojler termelés válaszút előtt áll: a tömegtermelés hagyományos útján marad, vagy magasabb minőségű, környezeti és állatjóléti szempontokat is figyelembe vevő innovatív termelésébe kezd.
A vállalat szerint az utóbbi irány a célravezető, ezért a HER-CSI-HÚS az angol RSPCA Freedom Food állatjóléti nevelési rendszerét és a francia Servié rendszer elemeit a magyarországi lehetőségekkel összedolgozva kialakította a BOCSI állatjóléti nevelési rendszert. A programban magas minőségű, friss baromfi termékeket állítanak elő, amelynek főbb paraméterei a gabonában gazdag takarmány, a természetes napfény, a nagyobb mozgástér és az istállón belüli környezetgazdagító elemek (kakasülő, csipegetni való tárgyak, labda). E paraméterek jelentősen javítják a csirkehús minőségét, így a fogyasztók jobb íz világú húshoz juthatnak.
A csomagolástechnológiának köszönhetően a termék csepegésmentes, higiénikus és könnyen kezelhető. Ezáltal a vásárlók hosszabb eltarthatósági idejű terméket kapnak, illetve az üzlethálózatok hűtőpultjai higiénikusabbak lesznek attól, hogy a termék nem enged folyadékot.
A Her-Csi-Hús a "boldog csirke" programban ötvözi a zárt tartás és szabadtartás előnyeit. Az állatok az intenzíven tartott csirkéknél (35-40 nap) hosszabb nevelési idő alatt (45 vagy 56 nap között) érik el a vágósúlyt, amelynek következtében a húsminőség jelentősen javul. Emellett a BOCSI nevelési rendszer fő eleme a gabonában gazdag takarmány, illetve a telepítési sűrűség: az ipari csirkénél alkalmazott 18-22 db/m2 -es telepi sűrűséggel szemben 15 darab madárnál nem telepítenek többet. Ezáltal az állatok többet tudnak mozogni, így a húsminőség sokkal jobb és a sütési veszteség kisebb.
Az istállók falain ablakokat nyitottak, amelynek köszönhetően természetes fény jut az istállóba. A madarakat hagyják a sötétedéssel elaludni, a pirkadattal felébredni, így legkevesebb 8 órát alszanak. E kritériumok alkalmazásával a BOCSI rendszerben felnevelt állatok közelebb kerülnek a természetes környezetükhöz, életritmusokhoz.
A vállalat szerint a termékcsalád magas színvonalú példája annak, hogyan a baromfiipar körültekintő termékfejlesztéssel képes megfelelni a modern fogyasztói igényeknek, amelyek közé elsősorban a magas minőség és a könnyen kezelhető, tetszetős termékskála tartozik. Emellett eleget lehet tenni az erősödő társadalmi felelősségvállalási elvárásoknak is, amelyek egyre komolyabb állatjóléti programokat, illetve környezettudatos, innovatív csomagolást követelnek meg.