Látványos fejlődés után megtorpanás a pulykaágazatban - Milyen okok állnak a háttérben?
2013. december 4., 14:49
Hiába esett vissza a hazai állattenyésztés teljesítménye a rendszerváltás után, a pulykaágazat sokáig jól tartotta magát. A pulykatermelés és -értékesítés az elmúlt évekig folyamatosan nőtt, azóta azonban jelentős csökkenés következett be. A miértre ad választ Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnökének előadása, amely egy közelmúltbeli konferencián hangzott el.
A pulykaágazat az elmúlt húsz évben látványosan fejlődött, így a pulyahízlalás sikertörténet volt az elmúlt évekig - jelentette ki előadásában Erdélyi István. Az utóbbi időszakban azonban a termelés és az értékesítés is jelentősen csökkent. Az előadás teljes anyaga ide kattintva tekinthető meg.
Ennek ellenére pulykahús, a mellfilé és a belőle készült számos konyhakész termék a hazai fogyasztásban is jelentős szerepet játszik. A feldolgozott pulykahús fele - nagyrészt a mellfilé - exportra kerül.
Napjainkban egyre inkább a fehérjében gazdag, könnyen emészthető koleszterin mentes húsok iránt mutatkozik nagy érdeklődés. A fogyasztási szokások változása, az egészséges táplálkozás iránti igény, a kényelmi központú étkezési szokások elterjedése segíthet a hazai fogyasztás növekedését. A könnyű feldolgozhatóság, a feldolgozott termékek széles skálája is ebbe az irányba hat. Ezen igényeket elégítik ki a baromfifélék közül a pulykahús is.