Lehetőségek és gyengeségek az európai baromfiszektorban - Az AVEC éves jelentése
2014. október 10., 10:10
Fényes jövő előtt áll az Európai Unió baromfiszektora, de megvannak az ágazat gyengeségei és fenyegetettségei is - állapítja meg az európai baromfifeldolgozókat tömörítő AVEC éves jelentése. A dokumentum szerint az európai baromfiágazat szereplőinek komplexebb fogyasztói igényeknek kell megfelelniük, mint versenytársaiknak.
Ma a baromfihúsok a termelésben és a fogyasztásban is a második legfontosabb hústermékeknek számítnak az Európai Unióban - szögezi le az AVEC-jelentés. Valamennyi elemzés arra mutat rá, hogy a baromfiszektor fényes jövő előtt áll, különösen a fejlődő országokban. Ennek következtében a baromfitermékek hamarosan kiszoríthatják helyéről a sertéshúst, amely ma az első helyen szerepel a világ húsfogyasztásában.
Ugyanakkor az európai baromfiágazat versenyképességéről készült tanulmányok a gyengeségekre és a fenyegetettségekre is felhívják a figyelmet. Elsősorban arról van szó, hogy az európai termelőknek komplexebb és összetettebb fogyasztói igényekkel kell szembenézniük, mint legtöbb versenytársuknak. A fogyasztók vásárlási döntéseinél első helyen a termékek megjelenése szerepel, utána pedig az ár következik, de ma már rendkívül fontos az állatjólét és az eredet is.
Az éves jelentés angol nyelvű szövege itt tekinthető meg.