Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Létkérdés a fenntarthatóság az élelmiszeriparban - Webinár-sorozatot indít az agrárkamara

2025. szeptember 1., 09:14

A fenntarthatóság már nem a jövő ígérete, hanem a jelen kihívása – és egyben üzleti lehetőség is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tizenötrészes webinár-sorozatot indít annak érdekében, hogy az élelmiszeripari vállalkozások felkészülhessenek a kihívásokra.

Az élelmiszeripar a fenntarthatóság témakörében különösen érintett, hiszen az ágazat felelős a globális vízfelhasználás 70%-ért, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 26%-ért, és jelentős hatással van a biodiverzitásra. A fogyasztói szokások ugyanakkor gyorsan változnak: az európai vásárlók kétharmada előnyben részesíti a fenntartható márkákat, a fiatal generációk 81%-nak pedig ez az egyik legfontosabb döntési szempont. Az ESG szempontokat beépítő cégek átlagosan 6%-kal jobb pénzügyi teljesítményt érnek el, és a fenntartható ellátási lánc 20–30%-os költségcsökkenést hozhat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 15 részes webinár-sorozatot indít, hogy segítse az élelmiszeripari vállalkozásokat a kihívásokra való felkészülésben. A sorozat a 2025 október 15-én megrendezésre kerülő FoodTechShow felvezetőjeként segít az élelmiszerlánc szereplőket vállalkozásuk helyzetének és céljainak meghatározásában, amely fejezeti során a fenntarthatósági és ESG témák teljes spektruma terítékre és elemzésre kerül.

A webinárok célja, hogy gyakorlati útmutatót adjanak a Magyarország versenyképességi stratégiájában és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiában megfogalmazott célok megvalósításához, különösen a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazásában – közölte a NAK. A témák között szerepel a körforgásos gazdálkodás, a vízgazdálkodás, a fenntartható csomagolóanyagok, az SDG-k és az ISO kapcsolatának bemutatása, valamint az EU zöld irányvonalai, mint a Green Deal, a dekarbonizáció, a szén-dioxid-védővám vagy a CSRD egyszerűsítése. Az előadók között ESG-tanácsadók, auditorok, egyetemi szakértők és élelmiszeripari vezetők osztják meg tapasztalataikat.

A sorozat fejezeteit a kamara youtube csatornáján teszik közzé.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat