Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Madárinfluenza elleni védekezés: módosította a rendelkezéseket az országos főállatorvos

2023. március 24., 12:13

Módosította a madárinfluenzával kapcsolatban hozott korábbi rendelkezéseket Pásztor Szabolcs országos főállatorvos. A közelmúltbeli események is igazolták, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa hazánkban jelen van, ezért bizonyos korlátozó intézkedések fenntartása, illetve a korai felismerő rendszer működtetése továbbra is kiemelt fontosságú.

Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta 2023. január 18-án ÉFHÁT/18/2023. szám alatt kiadott körlevelét, illetve az ahhoz kapcsolódó, OJK által kiadott módosítást, és új intézkedéseket hozott.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területein kedvező eredményű hatósági helyszíni szemlét követően víziszárnyas kivételével újratelepítés, vagyis madárinfluenza fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés engedélyezhető.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területein további intézkedésig víziszárnyas újratelepítés, vagyis madárinfluenza fertőzés miatt felszámolt állomány helyére telepítés nem engedélyezhető. E szabály alól kivétel csak abban az esetben alkalmazható, ha a telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik, és az újratelepítés engedélyezését kedvező eredményű hatósági helyszíni szemle előzi meg.

A hatósági szemlének minden esetben ki kell terjednie az almos-, illetve hígtrágyára vonatkozó utasítások, várakozási idők, kiszállítási tilalmak és egyéb jogszabályokban foglalt korlátozások betartásának ellenőrzésére. Jogszabályban rögzített, hogy almostrágyát minimum 42 napig, hígtrágyát minimum 60 napig annak ártalmatlanítása céljából a hatóság utasításának megfelelően kell tárolni.

Amennyiben a trágya tárolása az érintett telepen történik, az említett minimális várokozási idő leteltéig oda baromfi újratelepítése nem engedélyezhető. A várakozási idő letelte előtt a trágya mozgatása a telepről csak rendkívül indokolt esetben, a járványvédelmi kockázatok minimálisra csökkentése mellett engedélyezhető. Amennyiben a trágya nem található már a telepen, annak sorsát, nyomon követhetőségét dokumentáltan fel kell tárni. Ennek hiányában, illetve a bármilyen szabályszegés esetén az újratelepítést meg kell tagadni, az érintettel szemben szankcionálási eljárást kell kezdeményezni. Az itt leírtaknak, illetve a 3/2017. számú országos főállatorvosi utasításnak történő bármilyen meg nem felelés esetén az újratelepítési kérelmet el kell utasítani. Meg kell ezt tenni abban az esetben is, ha korábbi eljárásokban a telepet betelepítésre alkalmasnak ítélték.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyék madárinfluenza miatt korlátozással nem érintett területén a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre, (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) valamint vágóhídra történő szállítását megelőző 72 órán belüli monitoring mintavételezése kötelező. Ez a mozgatással érintett termelési egységenként levett 20 légcső és 20 kloáka tampont, azaz 40 állat megmintázását jelenti. A mintákat a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumába kell eljuttatni. A szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi vizsgálati eredmény rendelkezésre állása. A mintavétel, illetve a vizsgálatok a megrendelő költségére történnek.

Magyarország fenti három megyén kívüli, korlátozással nem érintett területén a víziszárnyas baromfik (naposbaromfi kivételével) tovább tartásra, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli monitoring mintavételezése továbbra is kötelező. Ez a mozgatással érintett termelési egységenként levett 20 légcső és 20 kloáka tampont, azaz 40 állat megmintázását jelenti.

A mintákat a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság laboratóriumába kell eljuttatni. A szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi vizsgálati eredmény rendelkezésre állása. A mintavétel, illetve a vizsgálatok a megrendelő költségére történnek. Ezen a területen vágóhídra szállításhoz hatósági szempontból nem szükséges a szállítandó állomány laborvizsgálata. Amennyiben állategészségügyi bizonyítvány előírja ilyen vizsgálatok elvégzését, azt annak megfelelően végre kell hajtani.

Magyarország teljes, korlátozással nem érintett területén nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző monitoring mintavétel.

A betegség elleni védekezést irányító Országos Járványvédelmi Központ elérhetősége: ojk__kukac__nebih__pont__gov__pont__hu. A járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk az alábbi, folyamatosan frissülő weboldalon érhetők el: http://portal.nebih.gov.hu/hu/madárinfluenza.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat