Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BRCGS Food 9. szabvány követelményei workshop BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Madárinfluenza-járvány: új intézkedéseket hozott az országos főállatorvos

2023. január 19., 12:55

Változtak a magas patogenitású madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos intézkedések – derül ki Pásztor Szabolcs országos főállatorvos kormányhivatalokhoz írt leveléből.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben a járványhelyzet kedvezően alakul, így itt a madárinfluenza miatti korlátozásokat az érintett területek jelentős részénél január 19-től feloldják – állapítja meg levelében Pásztor Szabolcs. A vírus ugyanakkor továbbra is jelen van az országban, ezért a járványvédelmi intézkedések fenntartása továbbra is indokolt. Ezért az országos főállatorvos - a 2022. november 14-én kelt 3600/119-1/2022.számú körlevelet visszavonva – a január 19-től április 30-ig terjedő időszakra új intézkedéseket hozott.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyék madárinfluenza miatt korlátozás alatt nem álló területein további intézkedésig újratelepítés, azaz a mostani járványban kitöréssel érintett telepre telepítés nem engedélyezhető. E szabály alól kivétel csak abban az esetben alkalmazható, ha a telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik, és az újratelepítést kedvező eredményű hatósági helyszíni szemle előzi meg.

Bármely baromfi betelepítése a betelepítési eljárásrendben meghatározott előírások szigorú betartása mellett csak olyan telepre engedélyezhető, ahol

- a telep nem hivatalos Ramsari-területen található,

- a telep 3 kilométeres zónájában más állandó vizes terület, vadmadarak által bizonyítottan látogatott vizes élőhely nem található.

Magyarország teljes, korlátozással nem érintett területén a vízibaromfik (naposbaromfi kivételével) továbbtartásra, illetve a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítását (nevelésre, tömésre, hízlalásra, tenyésztésre stb.) megelőző 72 órán belüli monitoring mintavételezése továbbra is kötelező. Ez a mozgatással érintett termelési egységenként levett 20 légcső és 20 kloáka tampont, azaz 40 állat megmintázását jelenti. A szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi vizsgálati eredmény rendelkezésre állása.

Magyarország teljes, korlátozással nem érintett területén vágóhídra szállításhoz hatósági szempontból nem szükséges a szállítandó állomány laborvizsgálata. Ugyanakkor az országos főállatorvos felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben állategészségügyi bizonyítvány előírja ilyen vizsgálatok elvégzését, azt annak megfelelően végre kell hajtani.

Magyarország teljes, korlátozással nem érintett területén nem szükséges a fogságban tartott madarak (pl. fácán) szabadon engedését megelőző monitoring mintavétel.

A betegség elleni védekezést irányító Országos Járványvédelmi Központ elérhetősége: ojk__kukac__nebih__pont__gov__pont__hu.

A járvány aktuális hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk - a hivatalos Ramsari-területek térképes megjelenítése is -  a http://portal.nebih.gov.hu/hu/madárinfluenza oldalon érhető el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat