Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Madárinfluenza miatti korlátozások: könnyítettek a betelepítési előírásokon

2023. január 31., 11:32

Módosította a madárinfluenza miatt korábban elrendelt baromfiágazati betelepítési korlátozásokat a vizes élőhelyek közelében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A változtatások február elsejétől hatályosak.

A madárinfluenzával összefüggésben február elsejétől könnyített szabályok vonatkoznak a vizes élőhelyek közelében lévő baromfitelepek betelepítésére – erről intézkedett Vajda Lajos, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Országos Járványvédelmi Központjának igazgató főállatorvosa.

A korábban közzétett, ÉFHÁT/18/2023. számú körlevél szerint bármely baromfi betelepítése a betelepítési eljárásrendben meghatározott előírások szigorú betartása mellett csak olyan telepre engedélyezhető, ahol

- a telep 3 km-es zónájában más állandó vizes terület, vadmadarak által bizonyítottan látogatott vizes élőhely nem található.

A körlevél e pontjának módosításával február elsejétől a következő előírásokat kell alkalmazni:

Bármely baromfi betelepítése a betelepítési eljárásrendben meghatározott előírások szigorú betartása mellett vadmadarak által bizonyítottan látogatott vizes élőhely, állandó vizes terület közelébe az alábbiak szerint engedélyezhető:

- az ilyen vizes élőhely szélétől számított 1 km-en belül sem baromfi betelepítés, sem baromfi újratelepítés nem engedélyezhető,

- az ilyen vizes élőhely szélétől számított 1-3 km közötti zónában újratelepítés, azaz a mostani járványban kitöréssel érintett telepre történő baromfi telepítés,  állatfajtól és tartási módtól függetlenül nem engedélyezhető,

- az ilyen vizes élőhely szélétől számított 1-3 km közötti zónában fóliasátorba betelepíteni tilos.

Ez azt jelenti, hogy az 1 km-es betelepítési tilalom fenntartása mellett vizes élőhely szélétől számított 1-3 km közötti zónában a mostani járványban kitöréssel nem érintett telephelyre bármely állatfaj betelepítése engedélyezhető az állattartási fázisok számától függetlenül, amennyiben az nem fóliasátorba történne.

Hivatalos Ramsari-területekre betelepítés, újratelepítés tilos.

Továbbra is életben van az az előírás, amely szerint a mostani járványban kitöréssel érintett telephelyre kedvező eredményű hatósági helyszíni szemle után újratelepítés csak akkor engedélyezhető, ha az adott telepről kiszállítás csak vágóhídra, azonnali vágásra történik.

Kitöréssel nem érintett telepre a kötelező vágóhídra történő kitétel nem vonatkozik.

A vizes élőhely meghatározásának célja, hogy el lehessen kerülni az olyan helyek közelébe történő baromfi betelepítést, ahol vadmadarak tartósan, életvitelszerűen jelen vannak. Ennek elbírálása a területi állategészségügyi hatóság feladata és felelőssége.

A fentebb meghatározatokon túl a jogszabályokban, betelepítési eljárásban meghatározott előírások betartása minden esetben kötelező.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat