Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Május végéig tart a vidékstratégia társadalmi vitája

2011. április 12., 13:50

Május 31-ig várja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai véleményeket a "magyar vidék alkotmányának" nevezett, hétvégén társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Vidékstratégiával kapcsolatban. A 10 évre szóló dokumentum célja, hogy 2020-ig a vidék társadalmi és gazdasági folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. A VM helyre kívánja állítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, hogy "újra büszkeség és öröm legyen vidékinek lenni és vidéken élni".

A Nemzeti Vidékstratégia megalkotásával és végrehajtásával a VM a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik - áll a minisztérium közleményében. Ennek érdekében a program négy átfogó területről, az agrárgazdaságról, a vidékfejlesztésről, az élelmiszergazdaságról valamint a környezet védelméről határoz meg tennivalókat. A dokumentumot a hétvégi karcagi gazdafórumon bocsátotta társadalmi vitára Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A tárca szerint a harmadik évezredben a nemzet csak akkor érezheti magát biztonságban, ha tudatosan védi tájainak épségét, lakosait jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látja el és természeti erőforrásaival fenntartható módon gazdálkodik. Az ivóvízbázisok, a talajok, az élővilág és a környezeti állapot megőrzése nemzetbiztonsági jelentőségű, stratégiai feladatok.

Magyarország történelme során mindig a vidéki gyökerekből táplálkozva, a falusi közösségek erejére támaszkodva tudott megújulni - állapította meg a tárca közleménye. A vidék, a mezőgazdaság és a környezet ügye nemcsak a falvakban élők gondja. A minisztérium szerint a vidék sikereinek és kudarcainak a társadalom minden tagja részese. Bár természeti adottságaink - termékeny földjeink, termál-, gyógy- és ivóvízbázisunk, változatos természeti tájaink, élelmiszereink - kiválóak, mégsem tudtunk élni velük.

A vidéki életfeltételek jelentős romlásának, a mezőgazdaság további hanyatlásának, a "dél-amerikanizálódási" folyamat megállításának érdekében gyors és alapvető gazdaság- és társadalompolitikai fordulatra van szükség - fogalmaz a közlemény. E célt szolgálja az eddig hiányzó Nemzeti Vidékstratégia, amely a tárca szerint hosszú távú jövőképet, világos alapelveket valamint cselekvési programokat határoz meg a mezőgazdaság, a vidék és a gazdatársadalom újraélesztésére.

Magyarország a minisztérium szándékai szerint olyan ország lesz, ahol az európai sokszínű, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá. Úgy állít elő értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszereket, hogy közben védi talajait, ivóvízbázisait, az élővilágot, a tájat és benne az embert közösségeivel és kultúrájával. Egyúttal munkát és megélhetést biztosít a lehető legtöbb állampolgár számára.

A tárca helyre kívánja állítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, hogy újra büszkeség és öröm legyen vidékinek lenni és vidéken élni. Emellett a közlemény szerint arra törekszik, hogy a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő sarkalatos kerettörvény elfogadását. A minisztérium május 31-ig várja a szakmai észrevételeket a videkstrategia__kukac__vm__pont__gov__pont__hu.

A stratégia központi, átfogó céljai a VM tájékoztatása szerint a következők:

- a vidéki munkahelyek megőrzése, gyarapítása

- a vidéki népesség megtartása, a demográfiai egyensúly helyreállítása

- az élelmezési és az élelmiszerbiztonság szavatolása, a kiszolgáltatottság megszüntetése

- agrár- és élelmiszergazdaságunk életképességének növelése, piaci pozícióinak javítása, a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyi arányának helyreállítása

- az ivóvízbázisok védelme, a vízkészletek, a talajok továbbá a természetes élővilág és a tájak megőrzése, a környezetbiztonság növelése

- helyi erőforrásokra és rendszerekre támaszkodó energiaellátás, energiabiztonság, a kiszolgáltatottság csökkentése

- a vidéki életminőség javítása, a vidéki gazdaság több lábra állítása

- a város és vidéke szoros kapcsolatának helyreállítása A Nemzeti Vidékstratégia az átfogó célok megvalósításához konkrét teendőket és nemzeti programokat fogalmaz meg.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat