Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Májusban is nőtt a FAO élelmiszerár-indexe

2024. június 11., 09:25

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben, mivel a gabona és a tejtermékek árindex-emelkedését nem ellensúlyozta teljes mértékben a cukor árának visszaesése. A húsárindex 0,2 százalékkal csökkent.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe hét hónap csökkenés után májusban már a harmadik egymást követő hónapban nőtt. Májusban a mutató hathavi csúcson, 120,4 ponton állt, 0,9 százalékkal magasabban az áprilisi értéknél, azonban éves szinten 3,4 százalékkal csökkent, és 24,9 százalékkal maradt el a 2022 márciusában elért 160,2 pontos csúcstól.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A FAO gabonaár-indexe jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett havi szinten, a főbb gabonafélék globális exportárai nőttek havi összevetésben, a búza ára emelkedett a legnagyobb mértékben. A FAO gabonaár-indexe azonban a meredek havi emelkedés ellenére májusban 8,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjában jegyzett szinttől.

A növényi olajár-index 2,4 százalékkal csökkent havi szinten. Az index esését leginkább a pálmaolaj nemzetközi jegyzéseinek gyengülése okozta, amely bőven ellensúlyozta a szója-, repce- és napraforgóolaj árának emelkedését.

A FAO tejárindexe havi szinten 1,8 százalékkal, éves összevetésben 3,5 százalékkal emelkedett májusban. Az indexben szereplő összes tejtermék nemzetközi jegyzése emelkedett az év ötödik hónapjában a növekvő kereslet következtében.

A húsárindex alig változott, 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, miután a baromfi- és szarvasmarhahús nemzetközi ára csökkent, miközben a sertés- és juhhúsé emelkedett. A húsárindex éves összevetésben 1,3 százalékkal esett májusban.

A cukorárindex májusban az egymást követő harmadik hónapban csökkent havi szinten és 7,5 százalékkal állt az áprilisi szint alatt, ezzel 2023 januárja óta a legalacsonyabb szintet érte el; az index éves összehasonlításban 25,5 százalékkal esett.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat