Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Master Good csoport: 8-12 százalékos áremelés kellene a csirkepiac stabilizálásához

2011. január 11., 13:34

A csirketermékek nagykereskedelmi árának 8-12 százalékos növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a hazai termelés jövedelmezősége újra helyreálljon - állítja Bárány László, a nyírkércsi-kisvárdai Master Good csoport tulajdonos-ügyvezetője. Mára ugyanis nálunk is túlkínálat alakult ki, de az elmúlt évet még kifejezetten jó eredményekkel zárhatták az ágazati vállalkozások.

A tavalyihoz hasonló évet vélhetően "tíz évre előre aláírna" a legtöbb baromfis vállalkozás a kedvező múlt évi gazdálkodási körülmények miatt - fogalmazott Bárány László. A teljes hazai broilercsirke piacon 12-13 százalékos részesedéssel bíró vállalkozások tavaly május óta 20 százalékkal növelték a levágott csirkék mennyiségét, így összességében 35 562 tonna ipari és tanyasi csirkét állítottak elő és dolgoztak fel.

A cégcsoport árbevétele ezzel együtt is mintegy 500 millió forinttal csökkent - közölte a tulajdonos. A visszaesés az agárszekció árbevételből származott, mivel a Baromfi Coop Kft. 2009-től abbahagyta a háztáji takarmányok gyártását és forgalmazását, amely korábban évi 550-560 millió forint forgalmat hozott. A cégcsoport élelmiszeripari cégei ugyanakkor növelni tudták árbevételüket. A forgalombővülés kisebb volt a mennyiségi növekedésnél, de így is több száz millió forintos pluszt jelentett, amelyet elsősorban a Master Good Kft. ért el.

Tavaly év végéig a Bárány család tulajdonában lévő cégcsoport a feldolgozott csirkék termelését integráló, nyírkércsi Baromficoop Kft.-ből, illetve a feldolgozási tevékenységet végző kisvárdai Master-M Kft.-ből és Mater Good Kft.-ből állt. A tulajdonosok ugyanakkor úgy döntöttek, hogy a Master Good december 31-vel magába olvasztja a Master M-et. Az ügyvezető a változtatástól éves szinten 35-40 millió forint megtakarítást vár, amely a megspórolt helyi adókból és a működtetési egyszerűsítésekből származhat.

A cégcsoportnál már tavaly jelentős költségcsökkentést és hatékonyságjavulást eredményezett, hogy - elsősorban az élelmiszeripari üzemekben - 110 fővel csökkent a foglalkoztatotti létszám. Ennek is köszönhető, hogy a vállalatok mutatói kedvezően alakultak 2010-ben. Bár a tavaly decemberi mérleg- és eredményadatok még nincsenek meg, az első tizenegy havi, cégcsoport szintű eredményekből látszik, hogy az elmúlt évi jövedelem miatt nem kell szégyenkezni - fogalmazott az ügyvezető.

A tavalyi eredménytermelés elsősorban az április-szeptember közötti piaci konjuktúrának volt köszönhető. Ekkor a 2009-ből áthozott, mai viszonylatban nagyon alacsony kukorica- és búza árak hozzájárultak az élőcsirke-előállítás alacsony önköltségéhez, mivel kedvező takarmányárakat tettek lehetővé. Az élénk kereslet viszont olyan üzenetet közvetített a magyar és az egyéb európai csirkehizlalóknak és feldolgozóknak, hogy "e konjuktúra talán soha sem ér véget". Ennek a következménye pedig az lett, hogy október-novemberben az árak esni kezdtek, és erre az időszakra a keresleti piac átfordult tartós kínálati trendbe. Emiatt a csirkehús iránti kereslet napjainkra szinte teljesen megszűnt - húzta alá Bárány László.

E tendencia várhatóan folytatódik, így az idei év első négy hónapjának gazdálkodására rendkívül negatívan hat majd. A piacot nemcsak a tartós kínálat, hanem a raktárakban fölhalmozott, különböző összetételű fagyasztott készlet is nyomja. Az egyensúly a legoptimistább becslések szerint is március végén-április elején billenhet helyre. A cégcsoport kalkulációi szerint a jövedelmezőség helyreállításához 242-245 forintos kilónkénti élőcsirke felvásárlási árakra, illetve a mai baromfihús-nagykereskedelmi árak 8-12 százalékos növekedésére lenne szükség.

Gyorsíthatja viszont a stabilizálódást, hogy a táp és a takarmányárak időközben az egekbe szöktek. Ennek nyomán egyre több baromfihizlaló gondolkodik el a téli csirketartás várható veszteségeiről. Az ügyvezető szerint sok helyről hallani, hogy a baromfitermelők egy-két turnust ki akarnak hagyni, ez pedig a későbbi kínálat csökkenéséhez vezethet. Az egészséges piaci viszonyok kialakulásához azonban is kellene, hogy a jelentős európai baromfiexportáló országban is csökkenjen a termelés és európai viszonylat is egyensúly alakuljon ki.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat