Még az idén elkészülhet az új élelmiszeripari stratégia
2014. szeptember 10., 14:51
A minőségi élelmiszerek előállítását és forgalmazását kívánja ösztönözni a Földművelésügyi Minisztérium - jelentette ki Zsigó Róbert, a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Továbbra is szigorúan fellépnek az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető termelők, gyártók és forgalmazók ellen, hogy a fogyasztók megfelelő minőségű magyar élelmiszereket találjanak a boltok polcain.
Ezért a jövőben az élelmiszerek minőségellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni. Vizsgálják azt is, hogy azokat az összetevőket tartalmazza-e egy-egy élelmiszer, amiket a csomagoláson feltüntetnek - írja az MTI.
Várhatóan még ebben az évben a kormány elé kerülhet az élelmiszeripar fejlesztési stratégiája. Ezen koncepció nyomán az élelmiszeripar több százmilliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat. Ezeknek a forrásoknak a nagyságát azonban még nem konkretizálta, mondván nincs elfogadva a stratégia.
Zsigó Róbert kitért arra: a magyar élelmiszerkönyvben nem terveznek szigorításokat, ám annak felülvizsgálata folyamatos. Leszögezte azonban, hogy az élelmiszerek minőségét garantáló összetevőket szigorúbban számon kérik majd az élelmiszer-előállító cégeken. Annak érdekében, hogy megfelelő információkhoz jusson az államtitkárság, a közeljövőben a szakmai szervezetekkel, terméktanácsokkal belső konzultációt kezdenek.