Még mindig kevés baromfit fogyaszt a magyar lakosság
2016. április 26., 10:26
Egy főre jutó, 24,6 kilogrammos éves átlagos baromfihús-mennyiségével Magyarország még mindig azon uniós tagországok között található, amelyekben kevés baromfit fogyasztanak – állapította meg az az előadás, amely a Magyar Broilerszövetség és a Magyar Pulykaszövetség közelmúltbeli lajosmizsei közgyűlésén hangzott el.
A statisztikák szerint a legtöbb baromfit – fejenként 34,1 kilogrammot – a portugálok, a legkevesebbet – 12 kilogrammot – pedig a svédek fogyasztják évente – derült ki Horn Péter és Sütő Zoltán előadásából. A 24,6 kilós, egy főre jutó éves magyar mennyiség a keveset fogyasztó uniós tagországok közé tartozik.
Az adatokból látszik, milyen óriási mértékben nőtt a világ baromfitermelése az utóbbi időszakban. 2005-ben például az összes termelés 82,6 millió tonna volt, míg az idén várhatóan már meghaladja a 110 milliót. A termelésben a fejlődő országok vezetnek, amelyek együttesen előreláthatóan 65 millió tonna baromfit állítanak elő 2016-ban, míg a fejlett országok 44,6 millió tonna vágóbaromfit termelnek az idén.
A teljes előadás ide kattintva tekinthető meg.