Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Megkezdi az állatjóléti támogatások kifizetését az MVH

2012. november 13., 08:43

Előrehozott és megemelt támogatásokat fizet ki hétfőtől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Így a gazdálkodók jelentős hányada többletforráshoz jut. Példaként említette, hogy a baromfi és a sertéstartók számára az eredetinél 20 százalékkal több pénzt biztosítanak az állatjóléti támogatások keretében. Ennek alapján a baromfitartók 4,8, míg a sertéstenyésztők 7,2 milliárd forintot kapnak erre a célra.

A miniszter beszélt a szőlőültetvények szerkezet-átalakítási támogatásáról is. Elmondta: a mostani döntés kapcsán 1324 hektár új ültetvény telepítésére nyílik lehetőség. Mindez a tavalyival együtt 4416 hektár ültetvény-terület megújítását tette lehetővé. Ez összesen 8-10 százalékos területnövekedést jelent. (Ez mintegy 3,2 milliárd forintnyi forrást jelen az idei, a 2011/2012-es borpiaci évben pedig mintegy 6,9 milliárd forintot.) A borászati gépek és berendezések beszerzéséhez pedig mintegy 1,25 milliárd forint támogatás nyújtható az idén - fűzte hozzá az MTI szerint.

Palkovics Péter, az MVH elnöke a támogatások további részleteit ismertetve elmondta: a mezőgazdasági területek erdősítésére 1,4 milliárd forintot kap több mint 2300 gazdálkodó, a héten kezdődik a kifizetés. Emellett támogatást kap a védett őshonos veszélyetetett állatfajták genetikai állományának megóvására több mint 600 gazdálkodó, összesen 1,1 milliárd forintot. A juh- és kecskeállomány elektronikus jelölésére 3500-an kapnak 72 millió forintot.

A területalapú támogatás előlegének egy jelentős hányadát, 135 milliárd forintot az MVH október közepén három nap alatt már kifizette. Most pedig november végén az a mintegy kétezer gazdálkodó kapja meg ezt a támogatást, összesen mintegy 2 milliárd forintot, aki az egyezetések után vált erre jogosulttá. A területalapú támogatások második részlete pedig a jövő év januárjában válik esedékessé - mondta az MVH elnöke.

A különleges tejtámogatás első részletét október elején kapták meg a gazdák, míg a második részlet átutalását az MVH december 1-jén indítja el, 2555 gazdálkodónak 6 milliárd forintot utalnak át.

A fiatal gazdák támogatására augusztus közepéig, az igénylési határidőig 3311 kérelem érkezett az MVH-hoz. Ebből 1783 kérelmet fogadtak el, ez 22,2 milliárd forintos forrásigényt jelentett. Ám erre a célra - a különböző többletforrások felkutatása után is - csak mintegy 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Igaz, eredetileg a forrás 4 milliárd forint volt - mondta Palkovics Péter.

Az élelmiszeripari beruházások támogatására 277 kérelem érkezett, a célra mintegy 5 milliárd forint állt rendelkezésre. A 150 jóváhagyott pályázat forrásigénye 8,1 milliárd forint. A hiányzó 3,1 milliárd forint az elnök szerint rendelkezésre áll majd.

Az állattartó telepek korszerűsítésének negyedik ütemére pedig az MVH a mostani 51 milliárd forintnyi rendelkezésre álló forrást várhatóan további pénzekkel egészíti ki, mert az elfogadott pályázatok forrásigénye 121 milliárd forint.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat