Megvannak a téli élelmiszer-ellenőrzés első eredményei
2018. december 27., 10:04
Országszerte összesen 2100 ellenőrzést folytattak le a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Ez az előző évhez képest mintegy ötszázzal több vizsgálatot takar.
A több mint tízéves múltra visszatekintő ellenőrzés-sorozatra a téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között kerül sor. Az összehangolt vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le az élelmiszerlánc minden fontos területén. A füstölt húsokra és a virslikre is kiterjed.
A szezonális mustra első időszakában – december 16-ig – országszerte összesen 2100 ellenőrzésre került sor. Ebből 316 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, további 565 pedig vendéglátóhelyen történt. A tavalyihoz viszonyítva emelkedett a figyelmeztetések esetszáma (2018-ban 62), a bírságok összegében viszont kismértékű csökkenés figyelhető meg (2018-ban 67 esetben összesen 4,1 millió forint). Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség a feltárt súlyos szabálytalanságok miatt.
Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.