Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Mélypontra süllyedt az euróövezeti infláció

2020. május 21., 09:16

Három és fél éve a legalacsonyabb infláció alakult ki áprilisban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint.

Áprilisban az Eurostat végleges adatai szerint az előzetes 0,4 százalék helyett 0,3 százalékra, 2016 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkent az éves infláció az európai unió 19 tagállamában a márciusi 0,7 százalékról. Az infláció az euróövezetben az év eleje óta csökken, egyre távolodik az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött "2 százalék közeli" céltól. Januárban 1,4 százalék, februárban 1,2 százalék volt az euróövezeti infláció.

Az előzeteshez képest az energiaárak vártnál nagyobb csökkenése miatt vált szükségessé az áprilisi infláció módosítása. Az energigaárak az euróövezetben 9,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az előzetes adatok még 9,6 százalékos csökkenést mutattak. Energiaárak nélkül 1,4 százalékos volt az áprilisi infláció a márciusi 1,3 százalék után. Az emelkedés elsősorban a fogyasztás cikkek magasabb árának tulajdonítható. Az élelmiszerek, alkoholos termékek és dohánycikkek ára 3,6 százalékkal emelkedett áprilisban éves bázison a márciusi 2,4 százalék után. Az élelmiszerárak nélkül az éves áremelkedés - maginfláció - 1,2 százalékos volt áprilisban, kisebb a márciusi 1,3 százaléknál.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,7 százalékos infláció alakult ki áprilisban a márciusi 1,2 százalék után. Januárban 1,7 százalék, februárban 1,6 százalék volt az infláció. Egy évvel korábban, 2019 áprilisában 1,9 százalék volt az infláció az EU-ban.

Áprilisban a fogyasztói árak éves változása negatív volt az EU 27 tagállamából 13-ban. A márciusihoz képest az áprilisi éves infláció az EU 26 tagállamában csökkent, egyben pedig nem változott.

A legnagyobb éves árcsökkenést Szlovéniában regisztrálták, 1,3 százalékosat. Cipruson 1,2 százalék, Észtországban és Görögországban pedig 0,9 százalék volt az éves árcsökkenés.

A legnagyobb inflációt Csehországban regisztrálták áprilisban, 3,3 százalékosat, Lengyelországban 2,9 százalékosat, Magyarországon pedig 2,5 százalékosat.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat