Mikroalga olaj az élelmiszerekben
2011. április 26., 21:16
Kérelmet nyújtott be egy amerikai cég a brit élelmiszerbiztonsági hatósághoz (FSA), mivel új élelmiszer-összetevőként kíván forgalomba hozni egy Schizochytrium mikroalga törzsből előállított mikroalga olajat, amely dokozahexaénsavban (DHA) és eikozapentaénsavban (EPA) gazdag - olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján. A kérelmező korábban már kapott engedélyt DHA-ban gazdag Schizochytrium spp-ből nyert algaolajra.
A vállalat a mostani - DHA-O nevű - terméket hasonló felhasználási mennyiségben és élelmiszer-kategóriákban (étrend-kiegészítők, sütőipari termékek, reggeli gabonapelyhek) kívánja forgalomba hozni, de az engedély kiterjedne kekszekre és sütőolajokra is. A kérelem értékelését az FSA Új élelmiszerekkel és eljárásokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága (ACNFP) végzi.