Milyen szempontok szerint választanak élelmiszereket az európai fogyasztók?
2025. június 16., 08:58
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a McKinsey & Company és az EuroCommerce által közösen kidolgozott, az élelmiszer-kiskereskedelemben tapasztalható trendeket elemző jelentés főbb megállapításait mutatja be. Az európai fogyasztók egyre inkább az ételek táplálkozási előnyeinek figyelembevételével és azoknak a személyes jólétükhöz való hozzájárulása alapján választják ki az élelmiszereket, nem pedig kizárólag etikai vagy környezetvédelmi megfontolások alapján.
A „Less Green, Go Leaner”, azaz a „Kevesebb környezeti szempont, nagyobb egészségtudatosság” kifejezés hatékonyan ragadja meg és érzékelteti az európai fogyasztók változó táplálkozási preferenciáit. Amint azt a The State of Grocery Retail Europe 2025 című kiadvány is kiemeli, a fogyasztók részéről a környezeti szempontból fenntartható étkezési szokások irányából egyértelmű elmozdulás történt a személyes egészség és a funkcionális táplálkozás felé. Ez a megállapítás központi elemként jelenik meg a jelentésben, amelyet a McKinsey & Company, a világ egyik vezető üzleti tanácsadó cége és az európai kis- és nagykereskedelmi ágazatot képviselő EuroCommerce közösen dolgozott ki.
Az ötödik kiadásában a jelentés átfogóan elemzi azokat a trendeket, amelyek az élelmiszer-kiskereskedelemben 2025-ben és az azt követő időszakban érvényesülnek. A jelentés a legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatok négy vezérigazgatójával készített exkluzív interjúkra, több mint 30 magas rangú iparági vezető véleményére, valamint 13 európai ország több mint 14 000 fogyasztójának válaszaira támaszkodik. Ezek az eredmények a fogyasztói prioritások jelentős változását mutatják: az európaiak egyre inkább az ételek táplálkozási előnyeinek figyelembevételével és azoknak a személyes jólétükhöz való hozzájárulása alapján választják ki az élelmiszereket, nem pedig kizárólag etikai vagy környezetvédelmi megfontolások alapján.
A teljes cikk itt tekinthető meg.