Mit állít a WHO a vöröshúsok fogyasztásáról?
2015. október 29., 10:51
Az elmúlt napokban nagy vihart kavart az a tanulmány, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), illetve annak rákkutató ügynöksége tett közzé. A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a vöröshúsok és a belőlük készített feldolgozott termékek fogyasztása rákkeltő lehet, de egyúttal a húsfogyasztás előnyeire is felhívja a figyelmet.
Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek - mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.
A tanulmány szerint 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét. Eközben a vöröshúsokról azt írták, azok "valószínűleg rákkeltőek", ám erre csak korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok.
A WHO emellett persze kihangsúlyozta azt is, hogy a húsfogyasztás egészséges is. Emiatt inkább csak mérsékelni kellene a vöröshúsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását, mintsem teljesen felhagyni velük.
A tanulmányról közzétett angol nyelvű közlemény szövege itt és itt tölthető le.