Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

MNB: gyorsuló ütemben csökken a hazai infláció

2024. január 15., 09:54

2023 decemberében gyors ütemben folytatódott a hazai infláció csökkenése - állapította meg értékelésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az előző hónaphoz viszonyított árváltozás mértéke - elsősorban az üzemanyagárak csökkenése következtében - az év ezen időszakára jellemző historikus átlag alatt alakult. Az éves infláció 2,4 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest, amihez döntően az üzemanyagok (-2,4 százalékpont) járultak hozzá. Az üzemanyagok ára havi összevetésben 5,0 százalékkal csökkent, főként az olajárak mérséklődésének következtében. A havi alapú árcsökkenés mellett az ársapka tavaly decemberi kivezetéséből származó jelentős bázishatás is hozzájárult ahhoz, hogy a termékcsoport átlagára éves bázison 4,2 százalékkal mérséklődött - mutattak rá a közleményben.

Az infláció lassulása továbbra is széles körben érzékelhető, amit a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott keresleti környezet, a bázishatások és az elmúlt évinél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okoz.

A maginfláció megfelelt, a teljes inflációs mutató némileg alacsonyabb lett az MNB decemberi Inflációs jelentésében közölt előrejelzés középértékénél. Utóbbi eltérést elsősorban a vezetékes gáz és a feldolgozott élelmiszerek árának csökkenése magyarázta. Az inflációs alapfolyamatok folytatódó lassulását jelzi, hogy rövidebb bázisú (3hó/3hó) összevetésben a maginfláció és az infláció is 3 százalék alatt alakult.

Az elemzés egyebek mellett kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai novemberhez képest 0,2 százalékkal mérséklődtek. Ezt elsősorban a vezetékes gáz árának csökkenése okozta, annak következtében, hogy tovább emelkedett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá eső lakossági fogyasztás aránya.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat