Nébih-program az élelmiszerpazarlás csökkentésére
2019. szeptember 24., 12:36
Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a NÉBIH Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A kiadványok ingyenesen elérhetők.
Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. Ennek négy lehetséges előfordulási helye az élelmiszeripar, a vendéglátás, a kereskedelem és a civil szektor. A hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös – hangsúlyozza a NÉBIH.
A négy munkacsoport szakértői a felsorolt szektorok kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.
Az útmutatók ingyenesen letölthetők a NÉBIH oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.