Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Néhány tizedszázalékos mértékben befolyásolja az inflációt az élelmiszerárstop

2022. január 14., 10:19

A hat alapvető élelmiszerfajtára bevezetett árstoppal a lakosságot kedvezőtlenül érintő inflációs hatásokat akarja tompítani a kormányzat - jelezte Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A hat termék 2,5 százalékos aránnyal szerepel az inflációs kosárban, így az árstop inflációra gyakorolt hatása néhány tizedszázalék lehet, de az intézkedés minden háztartást érint - tette hozzá Regős Gábor. z elemző hangsúlyozta, hogy világszerte és az Európai Unióban is inflációs nyomás tapasztalható, és például a balti államokban már a 10 százalékot is eléri a pénzromlás mértéke.

Magyarország egy kis nyitott gazdaság, jelentős importigénnyel, ami azt jelenti, hogy például az energiahordozók drágulása jelentős inflációs nyomást okoz - fejtette ki. Ezt igyekezett a kormányzat tompítani az élelmiszerárstop mellett olyan intézkedésekkel, mint a rezsicsökkentés, az üzemanyagok ársapkája. Ide sorolható még a Magyar Nemzeti Banknak a forint erősödését, így az importtermékek hazai árának csökkenését szolgáló kamatemelési ciklusa is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat