Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Nőtt a hazai csirkefeldolgozás - Emelkedett a termelői ár is

2021. július 19., 17:21

Nőtt a belföldi csirkefeldolgozás az idén, de közben a csirkehús termelői ára is emelkedett - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet piaci jelentéséből.

Adataik szerint 2021 első 5 hónapjában élősúlyban mérve csaknem 290 ezer tonna baromfit vágtak le belföldön, 4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A csirke ebből 194 tonnával részesedett, ami 2 százalékos emelkedés éves összevetésben.

Magyarországon  az egész csirke 3 százalékkal drágult az első fél évben, az EU-átlag ennél kétszer nagyobb. A csirkemell feldolgozói ára 5 százalékkal, a csirkecombé 4 százalékkal nőtt.

Az összefoglaló az Európai Bizottság és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján kiemelte, hogy az uniós baromfihús-kivitel 2021 első négy hónapjában 9,8 százalékkal 487,7 ezer tonnára csökkent, miközben Magyarországé 17 százalékkal 82,9 ezer tonnára nőtt. Az uniós exportot a behozatal sem ellensúlyozta, a közösségi import 19 százalékkal esett vissza az év első harmadában. Magyarországra 23 százalékkal kevesebb, vagyis 21,4 ezer tonna baromfihús érkezett.

Az Agrárközgazdasági Intézet becslése szerint 2030-ig uniós szinten lassan, de egyenletesen nőhet a baromfihús-fogyasztás. A piac bővülésével együtt mind a kivitel, mind a behozatal emelkedhet.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat