Növekedett februárban a FAO élelmiszerpiaci árindexe - A húsárak stabilak maradtak
2025. március 20., 11:04
A FAO élelmiszer árindexe (FFPI) februárban átlagosan 127,1 pont volt, ami 1,6 %-kal magasabb a januári értéktől. Az egy évvel ezelőtti szintet 8,2 %-kal meghaladja, de 20,7 %-kal elmarad a 2022 márciusában elért csúcsértéktől. A hús árindex stabil maradt, míg az összes többi árindex emelkedett. A legjelentősebb növekedést a cukor, a tejtermékek és a növényi olajok esetében regisztrálták.
A FAO gabona árindex februárban átlagosan 112,6 pont volt, ami 0,7 %-kal emelkedett januárhoz képest, de 1,1 %-kal a tavalyi szint alatt maradt. A búza exportárai emelkedtek, amit az orosz szűkebb belföldi kínálat által korlátolt exportvolumen és a beszállítókra terhelt fokozott keresleti nyomás okozott. Emellett az árak emelkedésben az Európa egyes részein, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható kedvezőtlen termésviszonyok miatti aggodalmak is szerepet játszottak. A kukorica világpiaci ára februárban tovább emelkedett, elsősorban a brazíliai szezonális kínálat szűkülése, az argentin terméskörülmények romlása és az Egyesült Államok erősödő exportkereslete miatt. A kukorica mellett az árpa és a cirok világpiaci ára is növekedett. Ezzel szemben a FAO rizs árindex 6,8 %-kal csökkent februárban, mivel a bőséges kínálat és a gyenge importkereslet lefelé irányuló nyomást gyakorolt az árakra.
A FAO növényolaj árindex februárban átlagosan 156 pontot volt, ami 2 %-kal magasabb az előző havinál, és 29,1 %-kal meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Az index emelkedését a pálma-, a repce-, a szója- és a napraforgóolajok magasabb jegyzései okozták. A januári rövid visszaesés után a nemzetközi pálmaolajárak mérsékelten emelkedtek, és megőrizték ázsiójukat a konkurens olajokkal szemben. Az emelkedés nagyrészt a délkelet-ázsiai termelő országok szezonálisan alacsonyabb termelésével és az indonéziai biodízelipar növekvő keresletével támaszthatók alá. Eközben a szójaolaj világpiaci ára különösen az élelmiszeripar stabil globális keresletének köszönhetően emelkedett. A napraforgó- és repceolaj esetében az árakat elsősorban a következő hónapokban várható szűkülő kínálattal kapcsolatos aggodalmak növelték.
A FAO cukor árindex februárban átlagosan 118,5 pont volt, ami 6,6 %-kal több mint januárban, ugyanakkor 15,8 %-kal alacsonyabb a tavaly értéknél. A cukor világpiaci árának emelkedését a globális kínálat szűkülésével kapcsolatos aggodalmak okozták főként. Az árak emelkedését a szezonális hatások is támogatták, főként a csökkenő indiai termelési kilátások és a közelmúltban tapasztalt száraz időjárás brazil termésre gyakorolt várható negatív hatása. Emellett a cukor világpiaci árának általános emelkedésében a brazil reál dollárral szembeni erősödése is szerepet játszott.
A FAO hús árindex februárban átlagosan 118 pontot volt, ami 0,1 %-kal alacsonyabb a januári értéknél, de 4,8 %-kal az egy évvel ezelőtti szint felett maradt. A nemzetközi baromfihúsárak csökkentek a bőséges globális kínálat, elsősorban a magas brazil export miatt annak ellenére, hogy más jelentős termelő országokban továbbra is madárinfluenza-járványok törtek ki. A sertéshús ára is csökkent, főként az Európai Unió alacsonyabb jegyzései nyomására. Bár az árak stabilizálódtak, a német sertéshúsra vonatkozó kereskedelmi korlátozások okozta többlet miatt a január eleji szint alatt maradtak. Ezzel szemben a juhhús ára emelkedett, amit a stabil globális kereslet támogatott. Új-Zéland exportvolumene az alacsonyabb termelés miatt csökkent, de a magasabb ausztráliai vágási arányok növelték a kínálatot, visszafogva az áremelkedést. Eközben a szarvasmarhahús jegyzései erősödtek, amiben az ausztrál árak emelkedése mellett az Amerikai Egyesült Államok stabil kereslete is szerepet játszott. A növekedést azonban részben ellensúlyozta a brazil szarvasmarhahús árak csökkenése a bőséges kínálat miatt.
A FAO tej árindex februárban 148,7 pont volt, ami 4 %-kal a januári és 23,2 %-kal az egy évvel ezelőtti értéktől magasabb. A növekedés hátterében az összes főbb tejtermék magasabb ára áll. A nemzetközi sajtárak már három hónapja folyamatosan emelkednek, 4,7 %-kal nőttek januárhoz képest. Az emelkedés a stabil importkereslettel magyarázható. A teljes tejpor ára 4,4 %-kal, a sovány tejpor ára 1,8 %-kal, míg a vaj nemzetközi ára 2,6 %-kal emelkedett az előző hónaphoz képest.