Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Növelni kellene a baromfiágazati állatjóléti támogatásokat

2011. február 15., 14:20

Kezdeményeznie kellene a kormánynak Brüsszelben, hogy a jelenlegi 4 milliárd forintnál nagyobb éves állatjóléti támogatást kaphasson a hazai baromfiágazat a nehéz piaci helyzet miatt - közölte Csorbai Attila, a BTT igazgatója. A terméktanács azt is sürgeti, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ne csak a tavalyra járó állatjóléti összegeket utalja ki 2011-ben, hanem - negyedéves bontásban - az idei támogatások folyósítását is hozza előre a jövő évre tervezett kifizetések helyett.

A VM áprilisban 4 milliárd forintos baromfiágazati állatjóléti támogatás kifizetését tervezi, amelyre azonban még az elmúlt évben váltak jogosulttá a piaci szereplők. Ez azt jelenti, hogy utólag juthatnak majd hozzá a tavalyra járó pénzekhez. A BTT számításai szerint ugyanakkor a 4 milliárd forint felosztásával a kifizetési arány mintegy 42 százalékos lehet az Európai Bizottság által korábban jóváhagyott éves összeghez képest. A csirke- a víziszárnyas- és a pulykatermelők az idén várhatóan 8-10 forintos kilónkénti támogatást kaphatnak, miközben Brüsszel több mint 20 forintos támogatást is lehetővé tenne. A nagyobb összegű kifizetést azonban kezdeményezni (notifikáltatni) kellene Brüsszelben és elő kellene teremteni a megfelelő költségvetési forrásokat is - húzta alá Csorbai Attila.

A BTT szerint a takarmánydrágulás miatti nehéz ágazati helyzetben arra lenne szükség, hogy a VM a Brüsszelben engedélyezett éves állatjóléti támogatások száz százalékát fizesse ki. A szervezet igazgatója hozzátette: a terméktanács azt is sürgeti, hogy a tárca ne csak a tavalyról járó állatjóléti összegeket fizesse ki 2011-ben, hanem az ez évi támogatást is előrehozva, negyedéves idei bontásban utalja ki a jövő évre tervezett folyósítás helyett.

Mint ismert, a VM a baromfitermelők mellett a sertéstartóknak is nyújt állatjóléti támogatásokat. Utóbbiaknak az idén 6 milliárd forintot irányzott elő, így a két ágazat együttesen 10 milliárd forinthoz juthat. A közelmúltbeli takarmánypiaci egyeztetéseken a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) is azt szorgalmazta, hogy a tárca a piaci szereplőknek járó állatjóléti támogatásokat minél hamarabb fizesse ki.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat