Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz a Baromfi Termék Tanács

2011. március 4., 09:29

Az egyetlen, még talpon lévő magyar állattenyésztési ágazat megmaradása érdekében Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelet tett közzé a Baromfi Termék Tanács. A szakmai szervezet a levélben három fejezetbe csoportosítva írja le a szükséges kormányzati intézkedéseket.

Nyílt levél a Magyar Köztársaság Miniszterelnökéhez

Orbán Viktor Miniszterelnök részére

1357 Budapest, Kossuth L. tér, Pf. 6.

Miniszterelnöki Hivatal

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ellehetetlenülés fenyegeti a magyar baromfiágazati szereplőket, mivel a hazai piacon kedvezőtlen viszonyok alakultak ki, főként a drasztikus takarmánydrágulás miatt. A helyzet azért is súlyos, mert az ágazat - ma már egyedülálló módon - 95 százalékban magyar gazdák és vállalkozások tulajdonában van, illetve csaknem 60 ezer embernek ad munkát és megélhetést. A baromfipiaci válság a fogyasztókat is veszélyezteti, hiszen a termelés várható csökkenése és a gabonaárak növekedése jelentős emelkedést vonhat maga után a baromfitermékek kiskereskedelmi áraiban is.

A baromfiágazat az elmúlt tíz évben a sorozatos csődök (Bábolna, Hajdú-Bét, Carnex) után megtisztulva, súlyának megfelelően megtalálta helyét mind az Európai Uniós, mind a haza piacon. A szakma ereje abból is táplálkozik, hogy a feldolgozó üzemek maguk is érdekeltek a termelési alapok megőrzésében és fejlesztésében, hiszen az évente levágott élő baromfi több mint kétharmada saját baromfitelepekről, illetve integrált termelésből származik. Összefogó és összetartó ágazatról van tehát szó, de a szélsőséges kilengések kezeléséhez szükségünk van arra, hogy a mindenkori kormánnyal egyeztessünk és együttműködjünk.

A takarmányárak elképesztően gyors emelkedése még egy átlagos országban is bajba sodorná (sodorta) az állattenyésztőket. Magyarország és a magyar baromfi szektor önállóan, magára hagyva nem lesz képes megőrizni termelési alapjait és munkahelyeit.

A magyar baromfisok úgy látják, hogy a termelési (állattartási) alapokat ma fenyegető, 10-12 százalékos csökkenés még megállítható lenne. Ehhez a következő, három fejezetbe sorolható kormányzati beavatkozásokra van szükség.

I. Fejezet: Minél hamarabb kamattámogatásos forgóeszközhitelhez kell juttatni az állattartókat, a baromfiágazati integrátorokat, illetve a tulajdonukban lévő takarmánykeverő üzemeket. Ehhez fel kell gyorsítani a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálásával folyó előkészítő egyeztetéseket.

További intézkedésként kérjük, hogy a minisztérium soron kívül fizesse ki a tavalyi baromfiágazati állatjóléti támogatásokat az Európai Unió által engedélyezett maximális mértékig. Az idei állatjóléti támogatásokat pedig a tárca - hasonlóan a korábbi madárinfluenza pánik időszakához - negyedévenként, ütemesen utalja ki.

II. Fejezet: A friss baromfi húsok és készítmények, valamint a tojás ÁFA tartalmát belátható időn belül, 10 %-ra csökkentsék a sertéshússal együtt, ezzel kezelhető szintűvé válik az alapvető élelmiszernek minősülő baromfi és sertés termékek drasztikus áremelése, továbbá segíteni fogja az ágazatok tevékenységének kifehérítését, a több 10 milliárd Ft nagyságrendű ÁFA csalás csökkenését.

Folytatni kell a rendcsinálást mind az élelmiszer kiskereskedelemben, mind az élelmiszer nagykereskedelemben. A hazai működésű áruházláncok szabályozása és fokozott ellenőrzése első lépésként megtörtént, várjuk a folytatást.

A másodlagos húsvizsgálás, az élelmiszerbiztonság fokozása szintén jó irány, kérjük ennek folytatását és következetes végrehajtását.

Magyarországon a gabona ÁFA csalás elképesztő méreteket ölt (több 10 milliárd Ft/év), ami világtendenciákat maghaladó alapanyag áremelést generál.

III. Fejezet: A baromfi termékpálya működését sok hatóság együttes munkája szabályozza, legyen szó állategészségügyi, környezetvédelmi vagy élelmiszerbiztonsági rendeletekről. "Jó magyar szokás szerint" az ide vonatkozó Európai Uniós szabályokat - vagy éppen csak ajánlásokat - túlteljesítjük, és ez a hazai állattartást működési és gazdasági szempontból egyaránt ellehetetleníti.

Nem akarunk, de nem is tudunk vállalni olyan elvárásokat és előírásokat, amelyek például az osztrák, a német vagy a holland gyakorlatnál is jóval szigorúbbak.

Intő példa azon alapvető élelmiszerek helyzete, mely ágazatokat nagymértékben leépítették és Magyarország importra szorul. Hazánkban drágább a cukor és a növényolaj, mint Ausztriában vagy Németországban.

Miniszterelnök Úr! Mint látja, a baromfiágazat szereplői nem csupán az azonnali és teljesíthetetlen pénzjuttatásban látják a megmaradás lehetőségét. Ahogy a múltban tettük, úgy a jövőben is konkrét elképzeléseket fogalmazunk meg az ágazat helyzetéről, az együttműködés lehetséges formáiról. Elmondhatjuk tehát, hogy van határozott jövőképünk!

Ennek megvalósítása érdekében kérjük Önt és a kormány tagjait, hogy legyenek partnereink egy közös, fenntartható ágazati stratégia kidolgozásában és a szükséges intézkedések azonnali megtételében.

Baromfi Termék Tanács

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat