Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Olaszországban is szabályozzák a rovarfehérjék értékesítését

2023. március 24., 09:35

Olaszországban rendeletben szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter.

A rovarszármazékkal előállított élelmiszereket az üzletekben külön, kijelölt részen kell árulni, és előírják egyebek mellett, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereken miként kell feltüntetni a fogyasztók számára azonnal érthető módon az összetevőket.

A címkéken fel kell tüntetni a termék származását, a fogyasztásra és az esetleges egészségi veszélyre vonatkozó figyelmeztetést, a rovarból származó liszt mennyiségét, és előírtuk, hogy polcrészt különítsenek el számukra - mondta Francesco Lollobrigida. Aki a tücsköt, lárvát és sáskát választja, a kijelölt polcokon találhatja meg őket, aki pedig nem kér ezekből "és ahogy gondolom, az olaszok többségéről van szó, távol tarthatja magát – fogalmazott a miniszter.

A kereskedelmi egységek ellenőrzését a csendőrség élelmiszer-hamisítás ellenes egységére bízzák, "nehogy a legtöbbet vásárolt tészta vagy pizza közé rovarlisztet tartalmazó termékek kerüljenek.

A római kormány az Európai Bizottság azon döntésére reagált, amellyel a testület január 24-től engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához. A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az uniós piacon, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezték új élelmiszerként.

Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született. Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át őket.

A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 54 százaléka nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre, 24 százaléka közömbös, és csak 22 százaléka vásárolná azokat.  

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat