Összefogás kell a termelők és a feldolgozók között - Monitorozzák a sertésáfát
2014. január 22., 10:45
Az alapanyag-termelő és az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások csak egymást segítve működhetnek tartósan és sikeresen a piacon - jelentette ki Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára. Összefogás és az integráció hiányában nem lehet versenyképes a magyar élelmiszergazdaság.
A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a tisztességes sertéstartó és húsipari vállalkozások versenyképessége, a munkahelyek megőrzése érdekében a kormány január elsejével öt százalékos áfakulcsot vezetett be az egész és a félsertésre. A döntés jelentős mértékben hozzájárul a feketegazdaság kifehérítéséhez, ösztönzi a feldolgozóiparban a hazai sertések felvásárlását, így segíti a Vidékfejlesztési Minisztérium sertéságazati stratégiájában megfogalmazott célok elérését.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az ágazat különböző szereplőivel folyamatos a párbeszéd. Ennek alapján a szaktárca egyértelmű visszajelzést kap arról, hogy az áfa-csökkentés segíti a feldolgozóipart, és növekvő piaci keresletet jelent a sertéstartók számára, mivel csökken az országba érkező élősertés import - írja az MTI.
A VM a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) bevonásával egy komplex monitoring rendszert hoz létre, amely vizsgálja és bemutathatóvá teszi az áfa-csökkentés pozitív hatásait, eredményeit.