Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Pasztörizálják a szalmonellás étkezési tojásokat az USA-ban

2010. augusztus 27., 12:47

Megsemmisítés helyett pasztörizálják az Egyesült Államokban azt az 550 millió tojást, amelyet az elmúlt napok szalmonellajárványa miatt vontak ki a forgalomból. A Wright County Egg és Hillandale Farms által előállított, szalmonellagyanús tojásokat az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felhatalmazott cégek vásárolták fel. A mintegy 50 "tojástörő" üzemben a héjat eltávolítva hőkezelik a tojások belsejét, amit aztán élelmiszeripari alapanyagként, különböző formában hasznosítanak. A naponta csaknem kétmillió tojást előállító Hillendale Farms a fertőzés okának hatósági megállapításáig felfüggesztette a friss tojás forgalmazását.

A járványban a közelmúltig kétezernél is többen betegedtek meg az Egyesült Államokban. Az esetek száma az amerikai hatóságok szerint várhatóan tovább növekszik majd csakúgy, mint a megsemmisítendő tojásoké. A fertőzött tojásokból összesen 17 államba jutott.

A gyanúba keveredett Wright County Egg és a Hillandale Farms egyaránt Austin "Jack" DeCoster tulajdona, akinek cégeit az elmúlt években több esetben marasztalták el az egészségügyi, a biztonsági és a munkajogi előírások megsértése miatt.1997-ben 2 millió dolláros büntetést szabtak ki rá egy maine-i farmján talált veszélyes munkakörülmények és a higiéniai előírások megsértése miatt. Iowában a vállalkozót 2000-ben "megrögzött szabálysértőnek" minősítették, mert az egyik telepéről a disznótrágyalé belefolyt a környező vizekbe.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat