Portugáliában fogyasztják a legtöbb baromfihúst - Jó lehetőségek a hazai ágazat előtt is
2014. május 22., 15:50
Magyarország egyelőre nem tartozik a legnagyobb baromfihús-fogyasztó tagállamok közé az Európai Unióban - derül ki Horn Péter akadémikus előadásából, amely a május 10-én megtartott első magyarországi Baromfi Világnapon hangzott el. Ugyanakkor világszinten is megvan a perspektíva a baromfitermelés előtt, hiszen az élelmiszerek iránti igény növekszik.
Az Európai Unióban Portugáliában fogyasztják a legtöbb baromfihús, ahol az egy főre jutó éves mennyiség meghaladja a 34 kilogrammot - ismertette előadásában Horn Péter. Dobogós helyen áll Írország és Portugália 30 kiló feletti fogyasztással, míg Magyarország - 24,6 kilogrammos mennyiséggel a kevesebbet fogyasztó tagállamok közé tartozik, bár a baromfihúsok iránti itteni kereslet meghaladja a 22,6 kilós uniós átlagot.
Ugyanakkor jó lehetőségek állnak a magyar baromfiágazat előtt is, mert a világ élelmiszerigénye folyamatosan növekszik. Egyes prognózisok szerint ezért a világ baromfihús-termelése a tavalyi 118 millió tonna körüli teljesítményről 130 millió tonnára növekszik 2021-re.
A teljes előadás ide kattintva tekinthető meg.