Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Radikális ÁFA csökkentés kell a sertés- és a baromfiágazat talpon maradásához

2013. október 15., 11:33

Radikális ÁFA csökkentéssel érhető csak le, hogy a sertés- és a baromfiágazat megmaradjon, versenyképessége pedig növekedjen - szögezi le közös közleményében a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). A három szakmai szervezet egységes álláspontot képvisel az ÁFA mérséklés kérdésében.

A hazai egy főre jutó sertéshús fogyasztás az 1990-es évek 40 kilogrammot meghaladó szintjéről mára 25 kilogrammra csökkent - áll a három szakmai szervez közös közleményében. A fogyasztás 40 százalékos, azaz 15 kilogrammal egyenértékű visszaesése önmagában megközelítőleg 2 millió darab élősertésnek felel meg. A magyar húsipar értékesítésének csökkenése azonban ennél lényegesen magasabb, hiszen a hazai piacon komoly részarányhoz jutottak a külföldi beszállítók.

A lakossági húskereslet zsugorodása a baromfiágazatban is érezhető, az utóbbi egy-két évben a korábbi időszakhoz képest 30 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor, míg a hazai fogyasztás radikálisan csökken, a két ágazat külföldi értékesítése folyamatosan nőtt, többek között azért, mert az ÁFA kulcs nincs hatással az exportértékesítési lehetőségekre.

A kormány jövőbeni stratégiájában az agrárium fejlesztése elsőbbséget élvez. Ennek része a növénytermesztés és állattenyésztés eltorzult egyensúlyának korrigálása, az állatállomány növelése.

Fenti célkitűzés megvalósítása a sertés- és baromfiágazat versenyképességének erősítése, hazai és nemzetközi piaci részesedésének növelése nélkül lehetetlen. A jelenlegi becslések szerint a lakossági sertéshúsfogyasztás mintegy 30 százaléka importból származik. A fennmaradó rész legalább fele feketekereskedelem útján jut el a fogyasztókhoz, így a legális húsipari termelés részesedése csak 35-40 százalékra tehető. A baromfiágazatban is érzékelhetően megnőtt a fekete- és szürke gazdaság részaránya. Ugyanakkor az élelmiszeripari ágazatok sajátossága, hogy a belföldi piac jelenti számukra a tervezhetőséget, a biztonságot a növekedés zálogát.

A sertés- és baromfiágazat fennmaradásának kulcsa jelenleg tehát a hazai hús- és baromfiipar versenyképességének újrateremtése, ugrásszerű erősítése. Az EU tagállamok többségében az alapvető élelmiszerek, így a hús- és baromfi termékek ÁFA szintje 10 százalékot nem haladja meg. A hazai 27 százalékos ÁFA kulcs a fekete gazdaság és kereskedelem melegágya, egyúttal versenyromboló is és negatív morális hatású.

Az ÁFA 5 százalékra történő csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növekedhet, sőt talpon-maradása is kétséges. Az ágazat versenyképességének javítása, és ehhez tartozóan a munkahelyek megőrzése, valamint a gazdaság fehérítése csak az ÁFA radikális csökkentése révén valósítható meg, mert a kisebb adómérséklés az ÁFA nélküli értékesítés körére és mértékére visszatartó erőt nem gyakorol, az ipar versenyképességének javítására hatástalan, s ráadásul a fogyasztói ár alig érezhető csökkenését tenné csak lehetővé.

Márpedig a legális ipar képviselőinek alapvető érdeke, hogy az ÁFA csökkentés a fogyasztók számára érdemi ármérséklést eredményezzen. Ehhez az ÁFA kulcs 5 százalékra való csökkentése jelenthet csak megoldást.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat