Rászorulóknak adják az OMÉK-on megmaradó élelmiszereket
2019. szeptember 19., 09:17
Jótékony célra fordítják a szeptember 26-29. között nyitva tartó 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) végén megmaradó, bontatlan csomagolású, fogyasztható élelmiszereket. Az élelmiszeradományt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület juttatja el a rászorulókhoz, többek között idősotthonoknak, gyermekotthonoknak, fogyatékkal élőknek vagy nagycsaládosoknak.
A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatják fel az élelmiszert. Két évvel ezelőtt, a 2017-es OMÉK-on összesen 1,2 tonna élelmiszert sikerült megmenteni, és az egyesület segítségével szétosztani, elsősorban gyermekes családok között.
A világ lakossága évente mintegy 1,6 milliárd tonna élelmiszert pazarol el, ez az előállított élelmiszerek egyharmadát jelenti. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer végzi a kukában, miközben a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint fejenként évente 68 kilogramm élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kilogramm kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni.
A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik, így több tonna élelmiszert mentenek meg a kidobástól. Ehhez csatlakozott az OMÉK is, amely nem csupán társadalmi felelősségvállalásból, hanem a klímaváltozás valós veszélye miatt is fontosnak tartja a kezdeményezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint ugyanis az élelmiszerveszteség és kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy nyolc százalékáért felel a világon, mivel a lebomló élelmiszer hozzájárul a környezetre káros metángázok termeléséhez.