Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Rekord alacsony szinten a hazai élelmiszerek aránya Szlovákiában - Nálunk is romlik a helyzet

2013. július 2., 10:12

Tovább csökkent a szlovákiai üzletekben az elmúlt évben a hazai élelmiszerek aránya, amely jelenleg már csak az üzletek polcain kínált élelmiszerek 44 százalékát teszi ki - derül ki a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) megrendelésére készített felmérésből. A hazai élelmiszerek aránya a szlovák üzletekben a felmérés szerint az idén rekord alacsony szintet ért el, a tavalyi adatokhoz képest 2 százalékponttal csökkent.

A PKS adatai szerint Szlovákiában a hazai élelmiszerek aránya két évvel ezelőtt esett először 50 százalék alá. A csökkenés több éve folyamatosan kimutatható és hosszabb távon is tartós jelenségnek mutatkozik.

A hazai élelmiszerek aránya Szlovákiában a visegrádi négyek és a többi környező ország közül is a legalacsonyabb. A helyben készült élelmiszerek aránya az adott ország üzleteiben a V4-ek országai közül - bár a tavalyihoz képest visszaesett - még mindig Lengyelországban a legmagasabb, eléri a 81,8 százalékot (egy éve 87 százalék volt). Ez az arány az Eurostat adatai szerint Magyarországon is csökkenő trendet követ, jelenleg 67,4 százalék (egy éve 78 százalék volt), hasonlóképpen, mint Csehországban, ahol 70,2 százalékot tesz ki (egy éve 76 százalék volt).

A hazai élelmiszerek aránya Szlovákiában a kisebb üzletekben a legmagasabb (61 százalék), a sorban a szupermarketek következnek 51 százalékos aránnyal, majd a hipermarketek (45 százalék a legkevesebb hazai élelmiszert (30 százalék) a diszkontok és a nagyraktárak forgalmazzák. A hazai élelmiszerek aránya mindegyik üzlettípus esetében csökkenő trendet követ.

Az egyes élelmiszerszegmenseket tekintve a szlovákiai üzletek polcain a legmagasabb arányban (62 százalék) a tej képviseli a hazai termelést, majd a sör következik 60 és a tejtermékek 58 százalékos aránnyal. A legalacsonyabb (22 százalékos) arány a tartós élelmiszereknél, illetve az és édességek szegmensében (17 százalék) tapasztalható.

A szervezet megállapítása szerint a hazai élelmiszerek arányának folyamatos csökkenése közvetlen kihatással van a szlovákiai élelmiszeriparban és az agrárszektorban foglalkoztatottak számának visszaesésére is. Aktuális jelentésekben ezzel kapcsolatban arra mutatnak rá, hogy 1999-től ennek következményeként 369-ről 218-ra csökkent az országban működő élelmiszeripari cégek száma. Az említett időszakban közel 18 ezer munkahely szűnt meg az ágazatban, és a gyártási kapacitások kihasználtsága 50 százalék alá esett.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat