Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Romló ukrán gabonatermés-kilátások

2011. április 7., 13:01

A korábbi becslésénél gyengébb idei gabonatermésre számít Ukrajnában az UkrAgroConsult mezőgazdasági tanácsadó. A szervezet szerint a kisebb átlaghozamok miatt az eddig várt 46,88 millió tonna helyett az idei gabonatermés 44,72 millió tonna lesz. Az előrejelzés szerint idén 20,5 millió tonna búzát, 9,8 millió tonna árpát és 11,9 millió tonna kukoricát takarítanak be.

Az országot sújtó aszály miatt a tavalyi 39,2 millió tonnás termés több évtizede legkisebb volt, a 2009. évi 46 millió tonna után. Ukrajna évi gabonaszükséglete 26 millió tonna. Tavaly októberben az ukrán kormány különböző gabonafajtákból összesen 2,7 millió tonnás gabona kiviteli kvótát vezetett be. Az akkori döntés szerint 2 millió tonna kukoricára, félmillió tonna búzára, és 200 ezer tonna árpára vonatkozott az exportkvóta. A kormány december elején ismét foglalkozott a kérdéssel, és az intézkedést 2011. március 31-éig meghosszabbította. Arról is határoztak akkor, hogy a kukorica kvótáját 1 millió tonnával, a búzáét 500 ezer tonnával megemelik. Március végén ismét meghosszabbították a kvótát, ezúttal július 1-jéig, ezzel egyidejűleg a kukoricára vonatkozó kiviteli korlátozást 2 millió tonnával 5 millió tonnára emelték - írja az MTI.

A tavalyinál jobb termésre számítanak idén az 1,8 millió hektáron termelt búzából Romániában: a mezőgazdasági minisztérium várakozásai szerint több mint hatmillió tonna búzát arathatnak a gazdák. Valeriu Tabara román mezőgazdasági miniszter a várható terméshozamot értékelve ezt a mennyiséget jó eredménynek minősítette.

Az elmúlt évben 5,6 millió tonna volt a román búzatermés nagysága, ez alapján Románia a hetedik helyen volt az Európai Unió (EU) tagállamai között. A bevetett földterület alapján Románia a negyedik helyet foglalta el, de a terméshozam az EU-ban regisztrált terméshozam átlagértéknek csak a felét érte el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat