Sérülékenyek a globális élelmiszerláncok
2020. június 2., 08:44
A koronavírus-járvány igazolta, hogy sérülékenyek a globális élelmiszeripari ellátóláncok – hangsúlyozta Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletág ügyvezető igazgatója az Agóra kereskedelmi konferencián. A legnagyobb bizonytalanságot ez a magas exporthányad miatt a szója-előállításban okozza, a húsnál viszont kevésbé jelentkezik az erősebb belső piac miatt.
A márciusi pánikvásárlások a feldolgozói és a kiskereskedelmi keresletet és árakat is felhúzták – állapította meg Hollósi Dávid. Most viszont erős áresés tapasztalható, főként azokon a piacokon, ahol más hatások (madárinfluenza, afrikai sertéspestis) is érződnek.
Középtávon azok az ágazatok lehetnek jobb helyzetben, amelyek termelése az ország "önellátottsági szintje" alatt van, mert az erősen exportorientált ágazatok esetében a kieső exportot a belső piac nem képes kompenzálni. A megváltozott keresleti-kínálati körülményekhez való gyors alkalmazkodásban a mezőgazdasági termelőknek van a legnehezebb dolguk, hiszen a baromfiágazatban 8-9 hónap, a sertéságazatban 17-24 hónap, a szarvasmarha ágazatban 30-38 hónapba telik az állomány újbóli felépítése. Az alkalmazkodásban kulcskérdés a hűtőkapacitások nagysága is.