Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Mezőgazdasági szolgáltatások BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum SGS - a világ vezető minőségellenőrző, ellenőrző, vizsgáló és tanúsító cége

Sikeresnek értékeli a jegybank a Növekedési Hitelprogramot

2022. augusztus 10., 13:59

Sikeres volt a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP), az indulásakor több szempontból is úttörő jellegű volt, és éppen a napokban-hetekben folyósítják az utolsó tételeit - jelentette ki Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Patai Mihály szerint a programmal sikerült megakadályoznia az MNB-nek a hitelpiaci összeomlást, ami akkoriban "a bankrendszer fenyegető réme volt". A 2008-2009-es válság után a régióban és az EU-ban csak Magyarországon nem állt vissza a vállalati hitelezés a válság előtti szintre, és ha ez tartós maradt volna, akkor az óhatatlanul hitelpiaci összeomláshoz vezetett volna.

Az NHP több szakaszában mintegy 6400 milliárd forintot közvetítettek 75 ezer hazai vállalkozásnak, 165 ezer ügyletben, a volumen több mint fele beruházási célokat szolgált. A programok reálgazdasági hatása jelentős: az adataik szerint a GDP-hez mintegy 5,3 százalékponttal járultak hozzá 2013 és 2021 között. A legtöbb NHP-forrás a kereskedelem, mezőgazdaság és a feldolgozóipari ágazatokhoz került.

Az első szakaszban, 2013 június és augusztus között jelentős, 411 milliárd forint értékű devizahitel-kiváltás történt, ami csökkentette a cégek kamatterheit. A kihasználtsága mintegy 700 milliárd forint volt, 7 ezer cég 10 ezer ügyletben kaphatott forrást.

Ezt követte 1425 milliárd forintos kerettel a második szakasz 2013 október és 2015 december között, amelyben az új hiteleket preferálták. Minden második beruházási hitel 10 millió forint alatti volt, a mikrovállalkozások kerültek előtérbe. A harmadik, 685 milliárd forint kihasználtságú szakasz 2016 január és 2017 március között célzottabb volt, csak beruházásokra lehetett igénybe venni, 14 ezer kkv jutott forráshoz - ismertette. A csökkenő maximális hitelösszeg növelte a kisebb szereplők részarányát: 57-ről 75 százalékra nőtt a mikrovállalkozások aránya.

2019-ben ismét elindult NHP Fix konstrukcót a vállalati hitelezés szerkezetének egészségesebbé tételét szolgálta, kihasználtsága 564 milliárd forint volt. Azután a Covid19-járvány kitörésekor vezették be az NHP Hajrá-t!, ez 3 ezer milliárdos kerettel a cégek széles körének lett elérhető, és több mint 40 ezer kkv-t juttatott forráshoz.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat