Sok élelmiszert pazarolnak el a fogyasztók
2018. október 19., 09:42
Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszer-pazarlásban, de a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére.
Fontos különválasztani az élelmiszer-felesleg és élelmiszer-pazarlás fogalmait, amelyeket nehéz szétválasztani – mondta Éder Tamás, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke a Kossuth rádió Nap kérdése című műsorában. Amíg egy mezőgazdasági termékből feldolgozott élelmiszer lesz, veszteség keletkezik, aminek két formája van. Az egyik a természetes technológiai feldolgozási veszteség. A másik pedig a nem természetes, amikor a gyártáskor technológiai problémák miatt nem megfelelő termék keletkezik.
Az Európai Unióban két éve történtek becslések a termékpálya egészén, hogy az egyes szereplők milyen arányban felelősek azért a veszteségért, ami az ételek megromlásából adódnak. Ezek alapján az derült ki, hogy a veszteség több mint fele a fogyasztónál keletkezik.
Éder Tamás szerint minden feldolgozónak célja és érdeke, hogy minimalizálja az élelmiszerek előállításakor keletkezett veszteséget, hiszen nemcsak élelmiszeri, de anyagi veszteséget is okoz ez számára. Ezt segíti számos európai uniós projekt és a NAK is.