Stabil helyzetben a pulykaágazat
2018. november 23., 09:45
Továbbra is stabil a hazai pulykaágazat helyzete – derül ki a agyar Pulykaszövetség évértékelő tájékoztatójából. Figyelni ugyanakkor az egyre erősödő európai versenytársakra, ezért a versenyképesség növelése döntő jelentőségű a jövő szempontjából. Fontos tényezőnek számít a megvalósult ÁFA csökkentés, ám még így is kritikus fontosságúak a következő évek gazdaságösztönző lépései az ágazat fennmaradása szempontjából.
A magyarokat az amerikai hálaadási ünnephez egyelőre csak a pulykafogyasztás köti – állapítja meg a szövetség. Bár az ünnep még nem terjedt el hazánkban, a pulykafogyasztásban ünnep nélkül is kivesszük a részünket. 2004-2008 táján a világ élvonalába tartozott Magyarország, hiszen azokban az években a magyarok „dobogóra ették” magukat. Így az USA és Izrael után Magyarország a világ harmadik legnagyobb pulykafogyasztó nemzete volt, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó éves átlagos pulykahúsfogyasztás mennyisége elértre a 6,5 kilogrammot.
Az aranyéveknek azonban vége – fogalmazott Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Ez több tényező együttes hatásának tudható be, amelyek közül a magyarok számára leginkább érezhető a környező országok és az EU-ágazatának átalakulása volt. Az Európai Unión belül stagnál a pulykatermelés mennyisége, ám annak megoszlása jelentősen átalakult. A hagyományosan legnagyobb termelők - mint Németország és Franciaország - csökkenő tendenciát mutatnak, és új szereplőként hatalmas iramban fejlődik Olaszország és Spanyolország is. Ám a leglátványosabb fejlődést Lengyelország produkálta. mivel hat év alatt vált az EU legnagyobb pulykatermelőjévé, és ma már– évente több mint 450 ezer tonna pulykahúst vágnak.
A globális pulykatermelés megoszlásán még a lengyelek sem tudnak változtatni, annak arányai évek óta változatlanok, amely alapján az EU a pulykatermelés mintegy 1/3‐át adja, de az is elmondható, hogy világszerte évről-évre egyre több pulykát termelnek. A világ vezető pulykatermelő országai sorrendben: az USA több mint 2,7 millió pulykavágással, ezt követi Brazília, és az első három helyen van az EU, ha a tagországok együttes termelését vesszük alapul. Magyarországon a piac koncentrálódik, a termelt mennyiség folyamatosan csökken. A tíz évvel ezelőtti termelési mennyiség az idei évre 30 ezer tonnával - 100 ezer tonnára – esett vissza.
Az ágazat helyzete stabil, és bár nem volt kiemelkedő év a tavalyi, de a számok azt mutatják, hogy a magyarok továbbra is szeretik a pulykát – hangsúlyozta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A hazai egy főre eső fogyasztás jelenleg 4,5 kilogrammot tesz ki. A belföldi kereslet, illetve az ágazat versenyképességének növeléshez azonban továbbra is szükség van gazdaságösztönző lépésekre, így például a beruházások és fejlesztések támogatására.
Az árakkal kapcsolatban az érdemes tudni, hogy míg egységesen emelkedtek a fogyasztói árak az év folyamán, addig a pulykamellfilé fogyasztói ára nem változott számottevően 2018 január és október között az egy évvel korábbihoz képest – mondta Stummer Ildikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. A fél évszázada még karácsonyi ünnepi eledelként kezelt pulykahús a fejlett országok magas biológiai értékű népélelmezési cikkévé vált. A pulykahús fogyasztása része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A legkedvezőbb fehérje, zsír, szénhidrát és energia értékekkel rendelkező hústípus, emellett zsírszegény, illetve teljes értékű fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A pulyka sok részét fel lehet használni és konyhatechnológiai szempontból sokféleképpen alkalmazható - vélekedett Shenker-Horváth Kinga dietetikus. Értékes és kedvező beltartalmi összetevői révén jól beilleszthető a sportolók étrendjébe is, hozzájárul a versenyzők emelkedett fehérjeszükségletének fedezéséhez.
A Baromfi Termék Tanács (www.mbtt.hu) elsődleges célja, hogy a termeléstől a gyártáson át a kereskedelemig valamennyi ágazati szereplő érdekeit képviselje mind a kormányzat, mind a kapcsolódó iparágak és piacok felé. A magyarországi piaci szereplőket tömörítő élelmiszeripari érdekvédő szervezetként a BTT kiemelten fontos feladatának tekinti azt is, hogy a baromfi termékek - a kacsától a pulykáig - hangsúlyosan megjelenjenek a hazai húsfogyasztásban is.