Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Szalmonellamentesítés: pénz nélkül növekszik az élelmiszer-biztonsági kockázat

2010. szeptember 23., 12:39

Tízmillió hazai fogyasztó alapvető élelmiszer-biztonsági helyzetét veszélyezteti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), ha nem biztosítja az uniós szalmonellamentesítési támogatások felhasználásához szükséges magyar forrásokat - hívja fel a figyelmet Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A pénzhiány miatt elveszhetnek az elmúlt években elért kedvező szalmonellamentesítési eredmények, a hazai piaci szereplők pedig versenyhátrányba kerülhetnek más országok baromfitermelőihez képest. Legkésőbb október 5-ig kell jelezni Brüsszelben, hogy a kormány - a magyar finanszírozási hányad elkülönítésével - le kívánja-e hívni az EU-forrásokat. A VM felülvizsgálja a jogi szabályozást és a szalmonellózis elleni védekezésre szánt keretösszegeket - közölte a tárca sajtóirodája.

Veszélybe kerülhetnek az elmúlt években elért szalmonellamentesítési eredmények, ha a kormány nem különíti el az uniós források felhasználásához szükséges hazai költségvetési pénzeket - mondta Bárány László. A magyar mentesítési program 50-50 százalékos finanszírozással működik: Brüsszel az idénre 2,5 millió eurót hagyott jóvá, Magyarország viszont a ráeső 2,5 millióból eddig csak 560 ezret teremtett elő. Ugyanakkor legkésőbb október 5-ig kell jelezni az EU-nak, miként alakult az időarányos pénzfelhasználás, illetve a kormány - a fennmaradó hazai finanszírozási hányad elkülönítésével - hogyan kívánja lehívni a további uniós pénzeket - hangsúlyozta a BTT elnöke.

Ágazati információk szerint a VM forráshiány miatt nem tudja biztosítani a még szükséges, mintegy 2 millió eurós (560-570 millió forintnak megfelelő) összeget. A minisztérium sajtóirodájának tájékoztatása szerint ugyanakkor e témában jelenleg is folynak az egyeztetések. A tárca felülvizsgálja az idei állategészségügyi nemzeti programok finanszírozásáról szóló rendeletet, illetve a szalmonellózis elleni védekezésre és az immunizálási oltóanyagok költségtérítésére szánt keretösszegeket. A VM - állapította meg a sajtóiroda - azt tervezi, hogy folytatja a szalmonellózis elleni, önkéntes alapon zajló vakcinázások támogatását. A program azért fontos, mert e nélkül a magyar termelők versenyhátrányba kerülnének más unió tagállamok termelőivel szemben, illetve nőne a szalmonellával fertőzött baromfiállományok aránya - hangsúlyozza a VM.

A bizonytalan pénzügyi helyzet tízmillió hazai fogyasztó alapvető élelmiszer-biztonsági körülményeit veszélyezteti - húzta alá Bárány László. Az elmúlt évek mentesítési eredményei nyomán ugyanis a veszélyes szalmonellatípusok aránya egy százalék alattira csökkent az elvégzett vizsgálatokban. Az elnök hozzátette: a hazai lakosság a szalmonellózis szempontjából legfontosabb terméknek számító csirke- és pulykahúsból évente fejenként 30 kilogrammot, tojásból pedig 280 darabot fogyaszt el, vagyis ma már a baromficikkek mindennapos alapvető élelmiszerekként jelennek meg a háztartásokban.

Az ágazati számítások szerint évente 4-4,2 millió árutojás-termelő tyúkot és 1,4-1,5 millió szülőpárt kell vakcinázni, vagyis összesen mintegy 6 millió baromfit kell beoltani. Egy-egy állatot háromszor kell vakcinázni, ennek teljes költsége - 25 forintos vakcina árral számolva - egyedenként 75 forint. Emellett az 1,4 milliárd forintnak megfelelő teljes pénzügyi keretből kellene fedezni a mintavételek és laborvizsgálatok költségeit is. Magyarország ez évre 7 millió eurós támogatási lehetőséget kért Brüsszeltől 2009-ben, de csak 5 milliós keretet kapott. Ugyanakkor a jövő évtől e finanszírozási szint is elveszhet, ha Magyarország a rá eső pénzügyi hányadot nem teremti elő saját költségvetésében - húzta alá a BTT elnöke.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat