Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Szalmonellaügy: támogatásokkal megelőzhetők az amerikaihoz hasonló járványok

2010. augusztus 26., 12:34

Magyarországon nem volt olyan méretű szalmonellajárvány, amely a napokban az USA-ban robbant ki - mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A biztonság növeléséhez alapvetően hozzájárult, hogy a gazdálkodók az elmúlt négy évben az árutojás-termelő baromfiállományok szalmonella elleni védőoltási költségeihez száz százalékos támogatást kaptak. A kiadásokat 50 százalékban az unió, 50 százalékban a hazai költségvetés finanszírozta, az idén azonban egyelőre hiányoznak a nemzeti források.

A közelmúltig több mint félmilliárd tojást vontak vissza az amerikai raktárakból és az áruházak polcairól, miután kétezernél is többen betegedtek meg szalmonellamérgezésben az Egyesült Államokban. A megbetegedések száma az amerikai hatóságok szerint várhatóan tovább növekszik majd csakúgy, mint a megsemmisítendő tojásoké. A 17 államba szétszállított, vélhetően fertőzött tojások feltehetően két iowai farmgazdaságból származnak, amelyek maguk döntöttek a tojások visszavonásáról.

A Wright County Egg és a Hillandale Farms egyaránt Austin "Jack" DeCoster tulajdona, akinek cégeit az elmúlt években több esetben marasztalták el az egészségügyi, a biztonsági és a munkajogi előírások megsértése miatt.1997-ben 2 millió dolláros büntetést szabtak ki rá egy maine-i farmján talált veszélyes munkakörülmények és a higiéniai előírások megsértése miatt. Iowában a vállalkozót 2000-ben "megrögzött szabálysértőnek" minősítették, mert az egyik telepéről a disznótrágyalé belefolyt a környező vizekbe.

Bárány László szerint az elmúlt években jól működött a hazai szalmonellamentesítési program, így a kórokozó előfordulása egy százalék alatti szintre csökkent a baromfiállományokban. Az idén azonban az előző kormány a hazai támogatási keretet "elfelejtette" feltölteni, ezért Magyarország most azt kockáztatja, hogy elveszti az uniós forrásokat is. Brüsszel ugyanis dönthet úgy, hogy megvonja az EU-s pénzeket, ha nem lát hajlandóságot a közösségi támogatások magyar kiegészítésére - hívta fel a figyelmet a BTT elnöke.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat