Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők Takarék - Több mint bank. Agrármarketing Centrum

Szeptember végéig minden pénznek be kell érkeznie a kárenyhítési alapba!

2010. szeptember 16., 09:15

Tájékoztató az agrárkár-enyhítési rendszerben részt vevő gazdálkodók kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettségeiről.

Budapest 2010. szeptember 15.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felhívja az agrárkár-enyhítési rendszer tagjainak figyelmét arra, hogy a 2010. évi kárenyhítési hozzájárulás befizetésére előírt határidő hamarosan lejár! A befizetést az MVH 10032000-00281629-00000017 számú Kárenyhítési lebonyolítási számlájára banki átutalással kell befizetni úgy, hogy az összeg legkésőbb 2010. szeptember 30-áig a számlára megérkezzen. A hatályos jogszabályi rendelkezésekértelmében ugyanis kizárólag az a befizetés fogadható el, amit - az előírt kötelezettség teljes összegére vonatkozóan - legkésőbb 2010. szeptember 30-ánjóváírnak a kárenyhítési számlán. A hozzájárulás megfizetésére vonatkozó határidő tehát ennél korábbi: az átutalást javasolt legkésőbb szeptember 20-ig elindítani, hogy ez a feltétel biztonsággal teljesüljön, ugyanis az átutalás időszükséglete pénzintézetenként eltérő, akár több munkanap is lehet!

A 2010 évi szélsőséges időjárás okozta rendkívüli károkra figyelemmel különösen fontos, hogy az érintettek a fenti határidőben teljesítsék fizetési kötelezettségüket, mivel ez a kárenyhítési juttatás iránti jogosultság egyik alapfeltétele, és késedelem esetén méltányosság gyakorlására nincs lehetőség!

Ki kell emelni, hogy a kárenyhítési törvény értelmében a fizetési kötelezettségüket elmulasztóktól mindenképp be kell hajtani a hátralékot: a kárenyhítési hozzájárulás adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, tehát ezt az összeget az MVH a kifizetendő egyéb támogatásokból visszatartja, ugyanakkor ilyen esetben - a határidő utáni fizetés következtében - a gazdálkodó a tárgyévben kárenyhítő juttatásra nem lesz jogosult.

A nemzeti agrárkár-enyhítési rendszer - a jogszabályokban előírt részletes feltételek teljesülése esetén - jégesőkár, fagykár, belvízkár, aszálykár bekövetkezésekor biztosít kárenyhítő juttatást az érvényes tagsági jogviszonnyal rendelkező mezőgazdasági termelők részére.

A kárenyhítő juttatás iránti igénynek tárgyév október 20-ig kell beérkeznie az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékesmegyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz, az igény-bejelentéshez szükséges nyomtatványok letölthetőek az internetről, az mgszh.gov.hu oldalról.

A gazdálkodó által igényelt kárenyhítő juttatás összegének kiszámításakor az egységes kérelemben feltüntetett termőterületen bekövetkezett hozamérték csökkenés összegéből kell kiindulnia, amelynek meghatározásakor az előző három elemikár-mentes év tényleges betakarítási adatait kell figyelembe vennie.

Sajtókapcsolat:

Király Erzsébet

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Tel.: 219 8930

Mobil: 70 9310 173

E-mail: kiraly__pont__erzsebet__kukac__mvh__pont__gov__pont__hu, sajto__kukac__mvh__pont__gov__pont__hu

Web: www.mvh.gov.hu

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat