Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Szigorítja csirkehús-felvásárlását a McDonald's

2015. március 9., 09:59

Beszünteti az antibiotikumokkal kezelt csirkehús felvásárlását az Egyesült Államokban a McDonald’s. Az étteremlánc azzal indokolja döntését, hogy az antibiotikumok túlzott állategészségügyi felhasználása ellenállóvá tesz egyes baktériumokat, és ez már az emberi egészséget is veszélyeztetheti. A magyar McDonald’s számára nevelt csirkék kizárólag gyógyítási céllal, szigorú EU-szabályozás szerint kaphatnak antibiotikumokat. Az így kezelt szárnyasokat csak akkor vághatják le, ha a hatóanyag az állatok szervezetéből kiürült.

Két éven belül el akarja érni a McDonald’s, hogy Egyesült Államokbeli egységei csak olyan csirkékből származó húst vásároljanak fel, amelyeket nem kezeltek humánegészségügy szempontból is fontos antibiotikumokkal. Az utóbbi időszakban bebizonyosodott ugyanis, hogy az antibiotikumok humánegészségügyi hatékonysága csökken, ha azokat az állattartó telepeken túlzott mértékben használják.

A változtatás egyelőre a 14 ezer észak-amerikai éttermet érinti, míg a megközelítőleg 22 ezer nemzetközi egység változatlanul működik tovább. Szakértők azonban máris felvetik, hogy a döntés fordulatot hozhat a baromfitenyésztésben. A McDonald’s ugyanis akkora vásárlóerővel bír, hogy új sztenderdeket teremthet, és alapjaiban változtathatja meg a csirkehús iránti igényeket.

Annak ellenére, hogy az antibiotikumok állategészségügyi használata legális, a világban nő az antibiotikum rezisztens baktériumokkal összefüggésbe hozható emberi megbetegedések száma. A statisztikák szerint csak az Egyesült Államokban évi 23 ezer haláleset, és 2 millió megbetegedés tulajdonítható az emberi orvoslásban is használt, antibiotikumokkal szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumoknak.

Szuperbaktériumok akkor alakulhatnak ki, amikor gyakran használnak kis dózisú antibiotikumokat. Ezek a szervezetbe jutva a gyengébb baktériumot ölik meg, miközben lehetővé teszik a legerősebbek túlélését és sokszorozódását. Az így létrejövő szuperbaktérium számos, gyógyászatban fontos antibiotikummal szemben válik ellenállóvá.

Az ellenálló baktériumok miatt egyre nagyobb fenntartással kezelnek egyes hústermékeket a tudatos fogyasztók, a McDonald’s pedig igyekszik figyelembe venni a változó vásárlói igényeketv - közölte a reuters.com. Az utóbbi két évben az étteremlánc USA-beli forgalma csökkent, ezért most annak visszaszerzésére törekednek. A baromfiágazati lobbi viszont máris bírálja a döntést, mivel szerintük nem egyértelmű, hogy a baromfifélék kezelésénél rezisztenssé vált baktériumok humánegészségügyi kockázatot jelentenek.

Kizárólag gyógyítási céllal, a szigorú uniós szabályozás betartásával kaphatnak antibiotikumokat a magyar McDonald’s számára nevelt csirkék - közölte az agrárszektor.hu-val Vadnai Ágnesnek, a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője. Az antibiotikumok alkalmazásáról minden esetben hatósági állatorvos dönt, mivel a termelőknek nincsenek ilyen jogosítványaik. Szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az antibiotikummal kezelt állományokat csak akkor vághatják le, ha az állatok szervezetéből a hatóanyag már kiürült.

A McDonald’s tovább szigorítja beszállítóival szemben az antibiotikumok használatára vonatkozó elvárásokat, összhangban az antibiotikumok visszaszorítását célzó nemzetközi törekvésekkel. A vállalat a jövőben a jogszabályi elvárásokat is meghaladva kívánja tovább korlátozni az állatok gyógyításában alkalmazható antibiotikumok körét.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat