Szigorúak a higiéniás előírások a magyar vágóhidakon
2020. május 26., 09:29
Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy amerikai, ausztrál és nyugat-európai húsfeldolgozókban tömeges koronavírus-megbetegedéseket észleltek. Ez már olyan méretet öltött, hogy az Amerikai Egyesült Államokban egyes térségek húsellátása is veszélybe került, ezért az üzletekben a húsáruk vásárlását korlátozni kellett. A magyarországi húsiparnak eddig sikerült a védekezést és munkakörülményeket úgy alakítania, hogy a koronavírus terjedését kordában lehessen tartani.
Az eddig megjelent hírek szerint májusig az USA-ban mintegy 10 ezer, Kanadában 950, Írországban 560, Németországban 300, Ausztráliában 70 munkás fertőződött meg koronavírussal. Más iparágakban csak nagyon kevés gyárban tesztelik következetesen a dolgozókat, ráadásul sok üzem az elmúlt hetekben leállt, de ezt a húsfeldolgozók nem tehették meg, ezért is kerültek a figyelem középpontjába.
A magyarországi vágóhidakon és húsfeldolgozókban szigorúbbak a higiéniai és a munkavédelmi előírások, mint az USA-ban, nem jellemző ezekben a külföldi vendégmunkások alkalmazása és tömeges elszállásolása, ezért sem tudott a koronavírus elterjedni a hazai üzemekben. Magyarországon „békeidőben” is csak egészséges, lázmentes, bármilyen fertőző betegség (például szalmonella, hasmenés) gyanújától mentes emberek dolgozhatnak vágóhidakon és húsfeldolgozóban. Szájmaszk, kesztyű használata az előállítás egyes fázisaiban kötelező (ilyen például a késztermékek szeletelése, csomagolása), egyéb helyeken pedig ajánlott.