Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Szigorúbb importellenőrzésre lenne szükség - Pulyka Nap Szarvason

2010. szeptember 27., 11:23

Szigorúbb importtermék-ellenőrzést, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentését várja a kormánytól a Baromfi Termék Tanács (BTT) - hangzott el a szarvasi Pulyka Nap alkalmából megrendezett szakmai konferencián. A hazai pulykaágazat az utóbbi hat évben folyamatosan veszít pozícióiból, de még mindig meghatározó szereplő az európai, sőt a világpiacon is. A BTT szerint a baromfiszektor helyzetének megszilárdítása azért is fontos, mert összességében meghaladja a százezret azoknak a száma, akiknek a megélhetését vagy jövedelmének kiegészítését ez az ágazat biztosítja.

A 2009-es adatok szerint 2004-hez képest mintegy 20 százalékkal csökkent a pulykaágazat teljesítménye, ennek ellenére a pulykatenyésztés és a pulykahúsból előállított termékek készítése mégis sikerágazatnak mondható, hiszen az ágazat a rendszerváltás óta jelentős növekedést mutat - áll a BTT közleményében. Ráadásul a növekedés főként intenzív módon valósult meg: ma egy pulykamell ötször nagyobb, mint 20 évvel ezelőtt, miközben az állatok kevesebb tápot fogyasztanak, aminek következtében alacsonyabb lett az ágazat környezeti terhelése.

Európában csak a nagyobb hozzáadott értékű, minden ponton ellenőrzött termékpályájú, kiváló minőségű pulykahúsra és feldolgozott termékekre van igény - idézte a közlemény Erdélyi Istvánt, a Magyar Pulykaszövetség elnökét. Erdélyi szerint ahhoz, hogy a magyar baromfi és azon belül is a pulykahús pozíciói megszilárduljanak, a kormányzatnak és a terméktanácshoz tartozó szervezeteknek meg kell oldaniuk az ágazat néhány szorító problémáját. Legégetőbb a finanszírozás, amit hitelekkel és pályázatokkal kell megkönnyíteni - jelentette ki. Ezzel párhuzamosan meg kell oldani az importtermékek szigorúbb ellenőrzését, valamint a mezőgazdasági alapanyagok és termékek áfájának csökkentését. Az elnök sikerként könyvelte el az élelmiszerbiztonságot garantáló programokat, amelyeknek eredményeként már ma is szigorú ellenőrzési rendszer biztosítja, hogy ne kerülhessen fertőzött termék a polcokra.

Magyarországon az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2009-ben 32 kilogramm volt, ami jelentősen meghaladja az Európai Unió (EU) 24,1 kilogrammos átlagát. A hazai eladások döntő részét a csirkehús tette ki, fejenként 18,8 kilogrammal, de jelentős részt visz el a pulyka is, hiszen a csirke után a második helyen szerepel 7,5 kilogrammal. Utóbbi vetekszik a világelső USA fogyasztásával. Az előrejelzések szerint a baromfihús-fogyasztás szerény, de tartós növekedése várható a magyar piacon és globálisan is. 2006-ban a világ baromfitermelése 85,1 millió tonna volt - amiből 73 millió tonna volt a brojler -, ám 2015-re már 105 millió tonna várható. Magyarországon 2006-ban 427 ezer tonna baromfit állítottak elő, és a 2010-es előrejelzés szerint az össztermelés 455 ezer tonnára fut fel. A magyar pulykatermelés a második világháborútól lényegében folyamatosan emelkedik, és ezt a folyamatot csak átmenetileg akasztotta meg a rendszerváltás. Az 1990-es 59 ezer tonnás termelés 2004-re 139 ezer tonnára nőtt, de tavaly már csak 110 ezer tonna pulykát állítottak elő. Magyarország a világ pulykahús-termelésének a 2 százalékát adja, míg a világ pulykahús-exportjából mintegy 5 százalékkal részesedik. A partnerek döntően európai uniós országok, de szállítunk Svájcba, Oroszországba és Hongkongba is.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat