Tájékoztató kiadványt állított össze a NÉBIH a szalmonellózis veszélyeiről
2012. július 6., 13:59
A nyári melegben különösen nagy az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázata, ám a legtöbb problémát kétségtelenül a szalmonella baktérium okozza - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegség elkerülése, megelőzése érdekében a szervezet összeállította legújabb, "Kérdezz-felelek a SZALMONELLA okozta megbetegedésekről" című tájékoztató kiadványát.
A szalmonellózisért többnyire a baromfihúsból, a sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A NÉBIH felhívja a lakosság és az élelmiszer előállítók - különös tekintettel a vendéglátási és közétkeztetési egységet működtető vállalkozások- figyelmét, hogy csupán a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével a betegség egyszerűen/könnyen megelőzhető.
A NÉBIH tájékoztatójából kiderül, mi a szalmonellózis, és milyen tünetei vannak, hogyan kerül az ételbe a szalmonella, illetve hogyan lehet a megbetegedést megelőzni? A "Kérdezz-felelek a SZALMONELLA okozta megbetegedésekről" című kiadvány a következő linken érhető el: http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/07_04_szalmonella_tajekoztato.html.