Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Takarmányvásárlási hitel: április 30-ig jelenik meg az új MFB-program

2011. április 8., 12:34

Április 30-ig jelenik meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. 15 milliárd forintos új kedvezményes agrár-forgóeszköz hitelprogramja, amely főként a nehéz helyzetbe jutott gazdasági szereplők takarmányvásárlásait könnyíti majd - derült ki a közelmúltban megtartott minisztériumi egyeztetéseken. A hitelkeretből 5 milliárd forintot a baromfi- és a sertéságazat, 5 milliárdot a teljes állattenyésztési szektor, 5 milliárdot pedig a növénytermesztési és a kertészeti ágazat vehet igénybe.

A baromfi- és a sertéságazati vállalkozások maximum 250 millió forinttal, a teljes állattenyésztésben, illetve a növénytermesztősében és a kertészetben érdekelt piaci szereplők pedig 1-50 millió forinttal részesedhetnek a 15 milliárdos kedvezményes keretből. A támogatást az EU "de minimis" szabályai szerint csak a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe legfeljebb 250 fős munkavállalói létszám és 50 millió euró éves árbevétel mellett.

A minisztérium a termeltető vállalkozások kedvezményes hitelezése érdekében ragaszkodik ahhoz, hogy országos szakmai szervezet vagy köztestület tegyen ajánlást. Ezt a szakmai indokoltsági vizsgálatok, a termeltetői szerződésekkel alátámasztott partneri kapcsolatok, a termelés nagysága és az ehhez szükséges takarmány mennyisége alapján adhatják ki az illetékes ágazati szakmai szervezetek.

A hitelprogramról szóló eljárásrend az MFB honlapján jelenik majd meg. A hitelkamat 7,5 százalékos lesz. A pénzintézet szintén közzéteszi, mely bankok csatlakoznak a programhoz. A bank a forrásokat a devizapiacról szerezi meg, de a hitel - árfolyamtól függetlenül - forint alapú lesz. A piaci szereplőknek lehetőségük lesz arra is, hogy előtörlesszék a felvett hiteleket.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat