Tanulmány a modern keveréktakarmány-gyártás jelentőségéről
2023. március 7., 10:20
A Copa-Cogeca az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoporttal indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagot tett közzé, amelyben a keveréktakarmány gyártás gazdasági, állatjóléti, állat- és humánegészségügyi jelentőségére hívja fel a figyelmet.
A keveréktakarmány teljes értékű, önállóan, de kiegészítő takarmányként is alkalmazható a gazdaságban rendelkezésre álló takarmány-alapanyagokhoz keverve. Az optimális tápanyagösszetételű takarmány-keverék összeállításának hátterét a takarmányozás tudomány adja, amely tudományos ismeretek segítségével a haszonállatok számára az összes alapvető tápanyagot, például fehérjét, esszenciális aminosavakat, energiát, rostot, nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosítani tudjuk, kielégítve ezáltal az optimális teljesítményhez és a kedvező állategészségügyi állapot fenntartásához szükséges takarmányozási igényeket.
Az állatok kedvező egészségi állapotának és jólétének előfeltétele, hogy az állat olyan takarmányt kapjon, amely tartalmazza az állati szervezet számára szükséges összes makro- és mikrotápanyagot. A keveréktakarmányokat elsősorban tehát erre tervezték. A kiegyensúlyozatlan takarmányozás ugyanis kedvezőtlenül befolyásolhatja az állat teljesítményét, a súlyos tápanyag egyensúlyhiány pedig akár az állat egészségét és jólétét is veszélyeztetheti. A tápanyag fölösleg és -veszteség elkerülése azonban az erőforrás-hatékonyságot jelentősen javítja, továbbá a környezeti kibocsátások ellenőrzése szempontjából is fontos.
A takarmányozástudomány területén korábban a legfontosabb paramétereknek a fehérjék, a zsírok és rostok nyersfehérje-tartalmát tekintették, erre alapultak a kutatások. Napjainkban az állatok tápanyag szükségleteinek mutatói az emészthető aminosavakon, az ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségén, az olyan ”mikro-összetevőkön”, mint például az enzimek és a bélflóra stabilizátorok, valamint az emészthetőséget és a felszívódást gátló, vagy annak hatékonyságát rontó tényezők azonosításán és semlegesítésén alapulnak. Az innovatív készítményeknek további, humánegészségügyi szempontból kiemelendő kedvező tulajdonsága, hogy csökkenti az állattenyésztőknek a takarmány porzási potenciáljából adódó finom részecskék általi kitettségét.
Összefoglalóan elmondható, hogy az európai keveréktakarmány-gyártóknak szigorú és bonyolult szabályozási keretrendszert kell betartaniuk, amely biztosítja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő takarmányok mind az állatok, mind pedig közvetve az emberek által fogyasztott állati eredetű termékek tekintetében biztonságosak és nyomonkövethetők.
A teljes cikk itt tekinthető meg.