Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Társadalmi konzultáció a fagyasztott húsokról - A baromfiágazat is érintett

2011. október 19., 18:33

Társadalmi konzultációt kezdeményezett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) arról, szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, mivel a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket. A VM október 24-ig várja a fogyasztók, a kereskedők, az előállítók, az állattartók és valamennyi érintett véleményét postai úton vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre.

Szakmai körökben újra és újra felmerül az a jogalkotási elvárás, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen felhasználni bizonyos fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési időtartam után húskészítmények előállítására - állapította meg konzultációs felhívásában a VM. Az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek egymással. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium legfontosabb céljai közt szerepel a hazai lakosság egészségének védelme, az élelmiszerekbe vetett bizalom fenntartása és megerősítése, valamint a hazai vállalkozások érvényesülésének elősegítése. A célok elérése érdekében eddig is igen komoly előrelépések történtek, és további intézkedések várhatóak. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezért társadalmi konzultációt kezdeményez arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását.

Az Európai Unió előírásai értelmében, a fagyasztott hús fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, de csak a végső fogyasztónak szánt élelmiszereknél kötelező feltüntetni a lejárat időpontját. Az alapanyagként felhasznált fagyasztott terméknél nincs szabályozva, mit kell feltüntetni a címkéken. A szabályozás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, illetve több évig tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket.

Köztudott, hogy a hús mikrobiológiai állapota a lejárati időponthoz közeledve egyre inkább romlik. Fagyasztással a zsírok bomlásával avasodás követezhet be, és a hús víztartalma is csökken. A hosszú ideig fagyasztott húsok minősége a fagyasztás során romlik, amit a fogyasztók érdekeinek védelme szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni.

A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozása a magyar alapanyagok keresletének növekedését, közvetett módon az állatállomány gyarapodását eredményezheti, megakadályozhatja a más országokban már "nemkívánatos" készletek beáramlását. A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az EU többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás. Összességében a magyar élelmiszer előállítók a nemzetközi porondon piaci hátrányba is kerülnek. A Vidékfejlesztési Minisztérium a társadalmi konzultáció után dönt arról, szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat