Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Termelői csoportok: a közeljövőben határozatokat hozhat az MVH

2011. március 31., 18:19

A közeljövőben várhatóan meghozza a határozatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrárgazdasági termelői csoportok támogatásáról. Ehhez azonban a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) biztosítania kell a szükséges forrásokat. A szervezetek létrehozásukhoz és működtetésükhöz kaphatnak forrásokat legfeljebb öt éven keresztül az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP).

Folyamatosan bírálja el az MVH az agrárgazdasági termelői csoportok korábban benyújtott támogatási kérelmeit, és az adminisztratív vizsgálatok mellett helyszíni ellenőrzéseket is végez - közölte az agromonitor.hu-val a hivatal sajtóirodája. Az MVH tájékoztatása szerint az ellenőrzések befejeződése után dől el, pontosan mennyi forrásra van szükség. Ha az igényelt pénzkeret megvan, a hivatal - várhatóan a közeljövőben - meghozza a határozatokat. Ezután a jogosult összeget ki is fizeti a termelői csoportok számára.

Az ÚMVP-s intézkedés keretében az MVH-hoz 71 támogatási kérelem érkezett, amelyek első éves támogatás igénye mintegy 1,1 milliárd forint, további négy évre becsült forrásszükséglete pedig 3,2 milliárd forint. A létrehozásához és működéséhez azok a termelői csoportok nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyeknek állami, illetve minősített elismerésről szóló határozatuk van. Az ÚMVP-s források az elismeréstől számított legfeljebb öt évig járnak. A hazai szabályozás támogatási szempontból nem tesz különbséget az állami és minősített elismerés között. A maximális összeg az első és a második évben 100 ezer, a harmadikban 80 ezer, a negyedikben 60 ezer, az ötödik évben 50 ezer euró lehet.

A támogatás megállapításánál az MVH azt veszi figyelembe, mekkora volt a termelési érték a támogatási vagy kifizetési kérelmek benyújtását megelőző naptári évben. A termelési értéket a tagok bizonylattal igazolt árbevétele adja, amelyet a kompenzációs felárral csökkenteni kell. Az elismerés után a támogatás alapját csak az a tagi árbevétel képezheti, amely a termelői csoporton keresztüli termékértékesítésekből származott. A minősített szervezeteknél viszont már az elismerés előtt is csak a csoporton belüli eladások árbevétele számítható be a támogatási összeg meghatározásako

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat