Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Termelői összefogással épül baromfifeldolgozó üzem Pacsán

2011. február 14., 10:26

Csaknem másfél milliárd forintos beruházással és termelői szerepvállalással kezdődött meg egy baromfifeldolgozó üzem építése a Zala megyei Pacsán. A beruházást végző Zalai Baromfifeldolgozó Kft. 90 pulyka- és 30 csirketartó vállalkozás összefogásával építi meg a pacsai üzemet.

Bedő Tibor, a 270 millió forintos törzstőkével létrehozott Zalai Baromfofeldolgozó Kft. ügyvezetője közölte: a mintegy 4 ezer négyzetméteres létesítmény szeptemberre készül el. A költségekhez 2008-ban 401 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek, a 300 millió forintos önrész mellett a fennmaradó hányadot banki hitelből finanszírozzák. A zalai kisváros zöldmezős beruházással készülő üzemében 200 embert foglalkoztatnak majd, de a termelők és beszállítók révén 1000-1200 embernek biztosítanak a későbbiekben munkalehetőséget. A magyar és a nemzetközi piacokra egyaránt szállítanak majd termékeikből.

A közelmúltbeli alapkőletétel kapcsán a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az egykor nagy kapacitású zalaegerszegi Zalabaromfi csődje után keletkezett űrt tölti majd be a pacsai feldolgozó. Ma már adottak a lehetőségek arra, hogy a vidék újból magára találjon, gyarapodjon, és ehhez a tárca konkrét programok révén tud segítséget nyújtani. A miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar termelők minőségi termékekkel tudjanak újra piacra lépni, mert pusztán az alapanyagok termelésével mindig ki vannak szolgáltatva a piaci áringadozásoknak, a természeti csapásoknak és "azoknak az érdekköröknek, amelyek tetszésük szerint tudják az árakat le-, illetve felfelé mozgatni".

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a pacsai baromfifeldolgozó megépítése nemcsak a szűken vett környék számára kiemelkedő esemény. Tudomása szerint jelenleg sem Zala megyében, sem pedig a Dunántúlon nincs hasonló léptékű élelmiszeripari beruházás, ami a falu, a vidék megmaradásának szempontjából is nagy jelentőségű.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat