Baromfi Termék Tanács
HU, de tojás! Az Európai Bizottság adatai az európai baromfipiacról BTT-MOL együttműködés Víziszárnyas-termékek előállításának kódexe Sigillanda tojásbélyegzők MBH Bank - Agrárcentrum Agrármarketing Centrum

Termelővédelmi törvénycsomag: új kiadványt készített az agrártárca és a NAK

2024. július 4., 09:22

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatóval segíti a termelőket, miután több ponton is módosult a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló törvény.

A törvénymódosítások javítják a termelők pozícióját az értékesítési láncban, jogi eszközökkel erősebb védelmet biztosítanak. A szerződéskötésre, adatszolgáltatásra és versenyjogi szabályozásra vonatkozó elemek megfelelő keretet biztosítsanak az ágazati szereplők számára az integráltabb és szervezettebb működéshez

A termékpiaci törvény szabályozza a termékértékesítési megállapodásokat, vagyis a betakarítás előtti szerződéseket, a kötelezően írásba foglalt szerződéseket, a friss, illetve gyorsan romló mezőgazdasági és élelmiszeripari termék vonatkozásában előírt kötelező szerződésekre vonatkozó szabályokat, valamint a termeltetői szerződéseket.

A kiadott közlemény szerint a zöldség-gyümölcs, sertés és baromfi ágazati szerződésekben, valamint a vállalkozási típusú szerződésekben kockázatmegosztási rendelkezéseket kell elfogadni a feleknek, annak érdekében, hogy az értékláncbeli kockázatok arányosan kerüljenek megosztásra. Ezentúl bírsággal sújtható a késedelmes fizetés, valamint lehetővé válik annak a szereplőnek a foglalkozástól való eltiltása is, aki a termelőknek nem fizeti meg a termék árát. A törvénymódosítás az önkéntesen alkalmazható termeltetői szerződések bevezetésével új alapokra helyezi a termelők és a termeltetők közötti kapcsolatot, ezzel egységesebb feltételeket, stabilabb, szabályozottabb és kiszámíthatóbb viszonyokat teremt.

A legtöbb módosítás 2025. január 1-től lép életbe, hogy legyen idő felkészülni a változásokra. A kiadvány a NAK honlapján érhető el.

A témában készített kiadvány itt érhető el.

Védjegyeink

Magyar Baromfi Koronás Tojás
Tojáskihívás
Tojásos ételek
Végy egy tojást! - Tojásos fogások
A tojás maga a csoda - Tojás kisokos
Impresszum | Jogi és adatvédelmi nyilatkozat